Mostar se napokon riješio fašizma: ovo je jedan od najvažnijih dana u povijesti Grada na Neretvi

Mostar je danas pokazao da može biti politički stolni grad i bh. Hrvata i svih onih koji u njemu žele živjeti

Mostar
Image by Alem Coksa from Pixabay

Od iznimne je važnosti da se Mostar uspio riješiti tereta prošlosti i doslovno počistiti fašističke ulice u tom gradu. Još je važnije to za Hrvate iz BiH kao takve.

U Mostaru više nema ulice Mile Budaka te će ista postati Šantićeva ulica, Ulica Vokića i Lorkovića mijenja ime u Ulicu Tina Ujevića. Ulica viteza Rafaela Bobana u Ulicu fra Ljudevita Laste, Ulica župana Đure Spuževića u Ulicu Ice Voljevice, Ulica Јure Francetića u Humsku, a tabornika Ive Zelenike u Ulicu Ciglana.

Hrvati sebi ne smiju dopuštati nikakve pozitivne osjećaje prema fašizmu – u kojem god pojavnom obliku oni bili. Fašizam se smije i mora samo – osuditi, piše portal Bild.ba.

Iznimno je važno da je najveća hrvatska stranka u BiH to prepoznala i riješila se fašističkog naslijeđa koje joj je – ni krivoj ni dužnoj – netko ostavio jer je devedesetih odlučio malo “hrvatovati”. Čestitku, svakako, treba adresirati i mostarskoj SDA koja je Hrvatima u ovom pomogla, jer HDZ BiH, ni uz najbolju volju, ne bi to mogao sam.

Mostar je već probao, ali…

Hrvatske stranke i ranije su pokušavale riješiti se spomenutih ulica – ali volje nije bilo u bošnjačkom korpusu u Mostaru – Zašto? – Sada više nije ni važno.


Hrvati BiH posredstvom hrvatske države ostvaruju i njeguju dobre odnose s Izraelom. Nedavno je tamo boravio i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović koji je i sam obećao ovo što smo danas službeno dočekali.

To nema veze s bilo čijim privatnim tragedijama. Smrt nečijeg djeda na Bleiburgu ne može pravdati ulicu Rafaela Bobana u Mostaru. Točka! Nečije političko progonstvo u Jugoslaviji, komunističko iživljavanje nad svećenicima u Širokom Brijegu i tako dalje i tako bliže, ne mogu pravdati ulicu Mile Budaka u Mostaru!

Hrvatski narod mora, što zbog vlastite moralne higijene, što zbog političkih okolnosti, jednom za svagda raščistiti s ustašlukom i sličnim fašističkim pojavnostima. Jer ustašluk nije ništa drugo nego jedna fašistička pojavnost koja s hrvatstvom veze nema.

Gradsko vijeće Mostara smoglo je snage promijeniti šest kontroverznih naziva ulica i na taj način pokazalo da je spremno donositi najveće, najbitnije i najteže političke odluke, a sve za dobrobiti svih građana Mostara, izjavio je u četvrtak predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, prenosi Fena.

“Nitko od gradskih vijećnika nije bio protiv, bilo je osam suzdržanih, a 25 vijećnika za. Žao nam je što se od ovoga pokušala napraviti tolika medijska politička priča onih koji ne misle dobro Gradskom vijeću i nije im drago što Gradskom vijeću u svoje 24 sjednice ide i prolazi sve što se predloži uz dobru raspravu i nadam se da će tako biti i ubuduće”, prokomentirao je Marić odluku Gradskog vijeća.

I gradonačelnik Mario Kordić ustvrdio je kako se pitanje promjene naziva ulica nepotrebno politiziralo.

“Moj poziv bio je da iz Vijeća pošaljemo jednoglasno usvojenu odluku, međutim očito nije bilo dovoljno ni mudrosti ni hrabrosti od strane opozicijskih vijećnika da stanu s nama i pokažu da je Grad Mostar jedinstven kada su ovakvi problemi u pitanju, a politiziranje ovakve stvari bilo je katastrofalno gledati. Ima ljudi koji iz svojih udobnih fotelja ne mogu vidjeti ili se muče s činjenicom da Grad Mostar svakodnevno i na svakoj sjednici čini korake koji su vidljivi za sve građane”, poručio je Kordić.

Još Partiza…

Mostaru ostaje da još, jednom za svagda, riješi problem Partizanskog groblja pa da se napokon vidi tko to točno uništava isto i Hrvatima lijepi etiketu fašista.

Ako ni zbog čega drugoga, politički Hrvati iz cijele BiH, a posebno iz Mostara, dužni su to uraditi.

Mostar je danas pokazao da može biti politički stolni grad i bh. Hrvata i svih onih koji u njemu žele živjeti. Ovo je jedna od najvažnijih odluka u tom gradu ikad, a njene slatke plodove brat će generacije koje tek dolaze. Svi oni koji se iz nekih svojih razloga bune za ovu odluku i svi oni koji ne vide stvarnu veličinu iste – teško da će ikada išta vidjeti.

Ako postoje prijepori oko nekih ulica, njih će biti lako riješiti naknadno, najvažnija poanta je tu, a to je da Mostar više nikada neće imati stigmu fašizma, barem onog, uvjetno rečeno, našeg.

VIAIvan Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articleZdenko Ćosić: Vidiš, Juratoviću, kako prolaze “umjereni Hrvati”, kako je tek onima koji su samo Hrvati!?
Next articleNelegalni visoki predstavnik sretan jer u Mostaru više nema spornih ulica, zašto misli da nekog uopće briga što on misli?
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Robin Moon

Netko je dobro primjetio, a mozda tim i osujetio teroristicku nakanu, da bi sada mogao na redu biti Liska park kao novo mjesto prijepora