Naša stranka je u Mostaru pokazala kako se brani demokracija

Naša stranka je u Mostaru pokazala kako se brani demokracija

Da je Naša stranka podržala Zlatka Guzina za mostarskog gradonačelnika, Naše stranke ne bi bilo.

Da je naša stranka podržala Marija Kordića za gradonačelnika Mostara, Naše stranke opet ne bi bilo.

Barem ne onakve kakva po definiciji i svom programu rada treba biti: liberalna i multietnička politička stranka koja se bori protiv dominacije nacionalnih stranaka u BiH.

Piše: Gabrijela Arapović/Bild.ba

Što su Irma Baralija i Boška Ćavar skrivile pojedinim bošnjačkim političarima da ih ovako brutalno, sramotno i besmisleno prozivaju i vrijeđaju?

Gospođe su, naime, ispunile svoja predizborna politička obećanja. Zamislite! Bez prljavih igrica, točno onako kako su njihovi birači, zaokruživši im imena na biračkim listićima, vjerojatno i zamislili.

Logično je zaključiti kako Mostarka ili Mostarac koji su tog povijesnog 20. prosinca izašli na izbore u Gradu na Neretvi i zaokružili ime “Irma Baralija”, nisu željeli za svog novog gradonačelnika g. Zlatka Guzina. Kao ni g. Marija Kordića.

Poprilično je jednostavno. Gradski vijećnici trebaju pokušati ispuniti očekivanja svojih birača i obećanja koja su im dali za vrijeme predizborne kampanje.

Naša stranka upravo to i radi. Irma Baralija, kao i ostali članovi Bh. bloka, u više su medijskih istupa jasno i glasno poručili svojim biračima kako za gradonačelnika neće podržati ni kandidata Koalicije za Mostar, kao ni kandidata HDZ-a BiH.

Problem, jedan od mnogih, nastao je prvotno kad je gđa. Boška Ćavar u Podcastu “Bura” javno iznijela svoje mišljenje o nelegitimnom i nelegalnom izabranom bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, izjavivši, između ostalog, da se “zna koliko je taj čovjek nanio zla”.

Boška Ćavar, gospođa Boška Ćavar, bez obzira što ne podržava Dragana Čovića ni njegov HDZ BiH, kao što ne podržava ni Marija Kordića, iako su jednake nacionalnosti, razumije kako simbol mržnje i dominacije jednog naroda nad drugim narodom u zajedničkoj državi triju jednakopravnih naroda ne može donijeti ništa dobro.

Boška Ćavar je, prema tome, pravi primjer stranačke dužnosnice Naše stranke kakva prema definicije te stranke i treba biti.

Ona se bori za demokraciju, za prestanak nacionalne netrpeljivosti, za vladavinu prava i dobrobit svog grada i države u cjelosti.

Umjesto da se Koalicija za Mostar nakon ovih dugih i teških izbora zamisli i krene cijeniti ovakve dvije političarke, ovakve dvije žene i zvijezde koje su zasjale i osvježile monotonu političku scenu, koliko god se s njima slagali ili ne, umjesto da uvaži njihove prijedloge, koji logično da sadržavaju želje njihovih birača (koji su by the way jednako građani Mostara kao i birači probošnjačkih ili hrvatskih stranaka) bez obzira što im se ideologije ne podudaraju u brojnim segmentima, oni ih najgnjusnije vrijeđaju huškajući na njih medije i građane čitave BiH.

Definitivno problem leži u ideologiji. Jer ideologija SDA već odavno nema dodira s dobrobiti vlastitog naroda ili države, već je uglavnom usmjerena na nanošenje štete drugom narodu.

A kada postoji stranka koja bi se trebala jednako zalagati za sve građane, bez obzira na nacionalnu pripadnost, i tu svoju ideologiju živi i izvršava kako je i obećala, ta stranka, kao i njezini članovi, postaju neprijatelji i izdajnici.

Naša stranka ne može biti “izdajnik bošnjačkog naroda” jer ona ne treba postojati za bošnjački narod nego jednako za sve građane BiH.

Samo tako može biti ono što jest: liberalna i multietnička stranka. Naša stranka ne može biti ni “izdajnik Mostara” jer su Mostaru dali upravo ono što su i obećali: borbu protiv nacionalnih stranaka.  Na ovim izborima, oni su to i dokazali.

Nisu izabrali svog gradonačelnika Mostara, ali su izabrali i potvrdili svoju ideologiju ispred svega ostaloga. Možemo se s njima slagati ili potpuno razilaziti u stavovima i mišljenjima, podržavati ih ili ne, ali Naša stranka je u Mostaru pokazala kako izgleda demokracija. Nekima se ona može svidjeti ili ne, ali i dalje ostaje najbolji od svih loših oblika vladavine.

Bild.ba