Ne odustajem od nas

Ilustracija
Ilustracija

Kažu da se nećemo vratiti u klupe. Kažu. Kročili su prije par dana Jasenovcom. Mjesto pijeteta, mjestom gdje svaka diskriminacija nalazi na otpor.

Ja se danas osjećam kao u Jasenovcu. Zatočena u logoru. Skupa s tisućama svojih kolega. Zdravlje smo stavili na prvo mjesto i otišli u Jasenovac. Ne izlazim iz Jasenovca iako sam zdrava. Ne izlaze ni “moja djeca” ni moje kolege. Kažem moja, jer svoju profesiju doživljavam više od posla. Nije to pisanje po ploči, ocjenjivanje, objašnjavanje. To je život koji živiš svaki dan s tom djecom. Dijeliš s njima i dobre i loše trenutke. Slušaš njihove snove, želje, probleme i proživljavaš isto.

Piše: Božena Pandža/Bild.ba

Kročiš hodnikom dok oni bezglavo jure s mobitelima u ruci, ali dobace osmijeh i “dobar dan profesorice.”

Najljepše i najcjenjenije zanimanje svelo se na pisanje online lekcija, snimanja lekcija, prezentacija, a mojim učenicima sjedenja za loptop i mobitel koji im odjednom postadoše najomraženije stvari na svijetu.


Ja ne odustajem od njih, ne odustaju ni oni od mene dok smo skupa odvojeni pregradama u Jasenovcu i čekamo što će upravitelji logora sljedeće narediti. Čekamo trenutak da samo uđemo u istu prostoriju, i uz osmijeh i uz suze prvo odradimo sat razrednika pa tek onda počnemo misliti i o njemačkom i o engleskom.

Kažu da se nećemo vratiti u klupe i da sata razrednika neće biti. Kako mogu reći svom razredu da i dalje moraju raditi online, da ćemo se u školi sresti u devetom mjesecu, da neće imati ekskurziju koju su toliko željeli, kako da im kažem da njihove školske ljubavi moraju čekati deveti mjesec? Kako da im više objasnim ono što upravitelji logora ne mogu? Kako da im kažem da je i nama oduzeto sve za što smo živjeli, ali da ne gube nadu.

Iako oni kažu, ja ne želim kazati i ne želim svojoj djeci još više život rušiti. Danas je online sat razrednika. Odradit ćemo ga svatko iz svoje ćelije, a ja ću reći da će upravitelji popustiti i da ćemo biti skupa. Da će me opet čekati ispred vrata ureda i reći: “razrednice možete li izać?” I izać’ ću jer ne odustajem od vas, a ni vi od mene.

Božena Pandža srednjoškolska je profesorica engleskog i njemačkog jezika i radi u jednoj školi u Hrvatskoj. Voli pisati pa će za Bild.ba povremeno pisati tekstove društvene tematike. Tekst se može preuzeti uz navođenje portala Bild.ba kao izvora te istoimene autorice.

Bild.ba

Previous articleKoronavirus ubio više od 50 tisuća Amerikanaca do sada
Next articlePada broj novozaraženih u Srbiji, vlada najavila ublažavanje mjera