“Nema uvjeta za održavanje izbora”, rekoše hrvatski dužnosnici pa najaviše izlazak na izbore

Izlazak na izbore je pristanak na ulogu potlačenog i zlostavljanog

Eventualni izlazak hrvatskih stranaka na opće izbore u slučaju neusvajanja izmjena izbornog zakona kojima bi bila otklonjena višegodišnja diskriminacija, nagoviješten od vodećih političkih dužnosnika HNS-a, bio bi šamar u lice gotovo svim glasačima tih stranaka ponaosob.

Tema broj jedan zadnje dvije godine je izmjena izbornog zakona. “Nema uvjeta za održavanje izbora” teza je koju je više putu ponovila nekolicina vodećih hrvatskih političara. Kako je onda u skladu s time najava izlaska na izbore? Jasno, ako se izborni zakon ne promijeni do izbora, a šanse za to se srozane do minimuma.

Je li ipak važnije ugrabiti pozicije po domovima, parlamentima, skupštinama i vijećima nego ustrajati pri čvrstom stavu glede pitanja opstojnosti hrvatskog naroda. Do 2026. se položaj hrvatskog naroda u ovakvom zakonodavnom ustrojstvu sigurno neće popraviti. Dakle, važnije je još par godina u sinekurama vlasti?

Argument je kako valja popuniti one pozicije čije osvajanje nije ugroženo zakonodavnim okvirom, dakle zastupničke domove, županijske skupštine i tijela lokalne samouprave. I tako će vrijeme teći, a šansa, kad već ovaj silni angažman nije dao rezultata, da se izborni zakon uskladi s duhom Ustava postajat će sve manja.

Da stvar bude još gora za Hrvate koji su prisiljeni homogenizirati se oko najjače stranke, što je bio slučaj i 2018., teško će najjača hrvatska stranka ponovno dobiti toliki broj glasova, uslijed rastućeg nezadovoljstva birača, etabliranja druge stranke po snazi (što je odlična stvar u svojoj suštini, ali ne i za sudjelovanje Hrvata u vlasti), te je moguć scenarij formiranja vlasti na državnoj ili federalnoj razini bez Hrvata.


Hrvatske stranke moraju, kad već sve ovo dosad nije dalo rezultata, poduzeti najradikalnije poteze koji su dostupni, a koji ne podrazumijevaju bilo kakve nasilne činove. To može uključiti i blokiranje održavanja izbora u dominantno hrvatskim sredinama. Kad su izbori nelegitimni i nelegalni, legitiman je svaki prosvjedni postupak koji ne uključuje nasilje.

Hrvatski političari trebali bi pokazati “cojones” i konačno jednom jasno i razgovijetno, bez da ostanu samo na lijepim riječima, staviti interes svog naroda ispred vlastitog interesa. Pa neka se čuje malo dalje i neka BiH dođe u fokus malo jačih i većih faca nego što je to par europskih i američkih birokrata koji se ovom zemljom bave po službenoj dužnosti. A zemlja, ako već ne može funkcionirati onako kako je ustrojena, neka kvragu nikako niti ne funkcionira.

VIABruno Bošnjak
SOURCEBild.ba
Previous articleBudite oprezni ovih dana, WhatsApp upozorava korisnike: ‘Ako dobijete ovakvu poruku…’
Next articleProjekt simboličan na više razina: Jubilarna 50. izvedba ”Identitluka” u HNK Mostar
Pretplati se
Notify of
guest
3 Comments
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nino

Lažov je to teski.

Drug Covic je bio vrlo dovitljiv i fleksibilan i u Titinom sistemu, kada se potpisivao cirilicom i izjasnjavao kao Jugosloven.

Vuk dlaku mijenja, al’ cud nikada.

Robin Moon

Ja ne izlazim !

Duvnjak

Bravo za clanak, ali Covic je jugoslavenaki komunjara i na nama je ako cemo vec biti prisiljeni izaci na izbore izbrisati njega i HDZ sa svih razina. Imamo alternativu/e. Glas za HDZ je glas za Bakira Izetbegovica, njegovog “brata”. Svatko tko dadne glas HDZ-u ako bude izbora je izdajnik Hrvata.