Pet temeljnih neprincipijelnosti u bošnjačkoj politici koje od moguće čine nemoguću državu

Sve ove nepricipijelnosti u bošnjačkoj politici Bosnu i Hercegovinu umjesto mogućom čine krajnje nemogućom državom.

Arhiva

Bošnjačka politika poznata je po tomu što se od svojih prapočetaka, još, dakle, prije ratnih sukoba, ponaša poprilično neprincipijelno.

Probat ćemo nabrojati pet glavnih bošnjačkih neprincipijelnih stavova.

Prvi je činjenica da su tijekom samog početka ratnih sukoba u bivšoj državi kovali planove sa srpskim političkim vodstovom. Pregovore su vodili Radovan Karadžić i Muhamed Filipović i čak i postigli sporazum. Nije neobično da se u turbulentnim vremenima postižu sporazumi, međutim ovdje je neprincipijelno to što su godinama kasnije optuživali hrvatsku stranu kako sa Srbima radi planove o “podjeli Bosne”.

Druga neprincipijelnost je vezana za činjenicu da je HVO oslobađao Mostar pod izravnim zapovjedništvom Predsjedništva BiH da bi ga kasnije bošnjačka strana proglasila agresorom u vlastitoj zemlji čiji su pripadnici, Hrvati, u Srednjoj Bosni, valjda, izvršili agresiju sami na sebe.

Pod brojem tri se nalazi lažna briga za Hrvate u Republici Srpskoj i Srbe u Federaciji. Ista politika koja želi dokinuti prava Srbima i Hrvatima tamo gdje imaju priliku o nečemu odlučivati, Hrvatima u Federaciji i Srbima u RS-u, tobož brine oko Hrvata i Srba tamo gdje ne mogu baš ništa odlučivati i gdje su teška manjina.


Četvrto je protivljenje principu jedan čovjek jedan glas u Gradu Mostaru, a pozivanje na taj princip u Federaciji BiH.

I, napokon, peto, ali i najvažnije, jest ono oko konstitutivnosti naroda u BiH i načina na koji bošnjačka politika gleda na istu. Princip konstitutivnosti je za bošnjačku politiku dobar utoliko da na one pozicije koje pripadaju pojedinim konstitutivnim narodima popune svojim kadrovima što je slučaj sa Željkom i Ivom Komšićem.

Niti jedna politika, otkako je svijeta i vijeka, nikada nije bila ukrašena principima kao neka ogrlica princeze na dvoru dijamantima, ali isto tako, nikada nije postojala politika toliko neprincipijelna kao bošnjačka politika u BiH. Moglo bi se reći i da je to svojevrsni povijesni presedan. Barem kada su u pitanju zemlje tzv. Zapadnog kulturološkog obrasca kojem BiH, barem načelno, pokušava pripadati.

Sve ove nepricipijelnosti u bošnjačkoj politici Bosnu i Hercegovinu umjesto mogućom čine krajnje nemogućom državom.

VIAIvan Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articleIzetbegović: Pristao sam da pokušamo naći model za legitimno predstavljanje. Ali da ću to riješiti s Čovićem je nerealna stvar
Next articleRusija zabranila Facebook i Instagram zbog ‘ekstremizma’, ostala samo jedna aplikacija
Pretplati se
Notify of
guest
3 Comments
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
veritas

Točno! Bez komentara i bilo kakve dopune ili ispravka.

SuhRa

Činjenica prva : Prije izbijanja sukoba u BiH Tuđman i Milošević su se sastali u Moskvi, tema razgovora je bila podjela BiH, poslije su se sastajali u Karađorđevu, a salveta na kojoj je Tuđman podjelio sa Miloševićem državu BiH našla se među dokaznim materijalom na sudu u Hagu. Tuđman i Milošević su imali direktnu telefonsku vezu čitav rat. Karadžić i Boban su se sastajali u Trebinju, Nikšiću i Gracu u Austriji. O neprincipijelnostri Hrvatske politike i otvorenoj saradnji sa Srbima oko podjele BiH sve je već napisano i dokazano ! Činjenica broj dva o neprincipijelnosti Hrvata. Fingirano oslobođenje Mostara koje je bilo dogovoreno sa Srpskom stranom. Tako je isto “oslobođen” i Stolac tek kad se povukla Srpska vojska ! Broj tri : Nema nikakve sumnje da Hrvati skupa sa Srbima i dan danas kordinirano vode politiku podjele BiH sluđeći se raznim prevarama i izvrtanjem istine. Vjerovali ili ne postoji na desetine hiljada hrvata iz Posavine i čitave današnje RS koji se ne slažu sa politikom HDZ-a i koji kroz građanske stranke u BiH traže svoje prava. Četvrto, nikad se Bošnjački političari nisu protivili glasanju po principu jedan građanin, jedan glas. Poslednji izbori u Mostaru su pokazali da su Bošnjaci većinski narod u gradu Mostaru !I konačno peto : Željko Komšić je hrvat iz srednje Bosne i on je izabran po zakonu za hrvatskog člana predsjedništva !

djuro

alternativna povijet by muslimani heheheheheh..rekli bi trči i laži ….