Plenkovićev savjetnik i vodeći hrvatski intelektualci na Milanovićevoj strani po pitanju BiH: “Pod svaku cijenu…”

Kad je nešto "pod svaku cijenu" onda to podrazumijeva apsolutno sve načine na koji se cilj može postići

Pod svaku cijenu
Ilustracija, Bild.ba

Čini se kako su vodeći hrvatski intelektualci, koji su okupljeni u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, na strani predsjednika Republike Zorana Milanovića kada je u pitanju aktulna situacija u Bosni i Hercegovini.

Naime, HAZU je nedavno usvojila memorandum o tome kako se prema susjednim zemljama, konkretno – Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori treba odnositi Republika Hrvatska kada je u pitanju europski put tih zemalja.

HAZU ističe, među ostalim, po pitanju BiH: “Treba im osigurati suvremene mehanizme zaštite vitalnih interesa, a pod svaku cijenu izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavnički dom i Dom naroda, kako Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta Federacije BiH. Bez toga, kao podanike ih se prisiljava da napuštaju vjekovna obitavališta na povijesnom hrvatskom etničkom prostoru“.

Memorandum je objavljen na stranicama HAZU-a, u cijelosti ga možete pogledati OVDJE, nastao je u veljači, a objavljen je neki dan, podsjeća Bild.ba.

Jedan od članova HAZU i bivši predsjednik ove institucije akademik Zvonko Kusić posebni je savjetnik hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića, a ovakav stav akademije u kojem piše što se bh. Hrvatima treba osigurati pod svaku cijenu posebno je zanimljiv u kontekstu izjava Zorana Milanovića koji tvrdi kako se Finsku i Švedsku ne treba pustiti u NATO dok se u BiH ne riješi izborni zakon, dakle, izborni zakon, pod svaku cijenu, makar to bio i neulazak dviju država u NATO.


Kad je nešto “pod svaku cijenu” onda to podrazumijeva apsolutno sve načine na koji se cilj može postići. Akademici su to poručili hrvatskim institucijama, posebno vladi koja ima i najveći realni utjecaj: Učinite to pod svaku cijenu. Nemojte, dakle, okolišati. Koliko god težak korak bio, izvolite ga osigurati, poručuju, prevedeno na jezik običnih ljudi, akademici.

HAZU okuplja najuglednije hrvatske intelektualce i ako su oni nešto napisali onda to zasigurno i misle i stoje iza toga. Dokument je nastao u veljači, prije ikakvog spomena da bi Finska i Švedska trebale ući u NATO i prije nego se uopće njihovo članstvo u NATO-u i teoretski moglo spojiti s izbornim zakonom u BiH.

S obzirom na to da je akademik Kusić posebni Plenkovićev savjetnik, a da je “pod svaku cijenu” ostalo dio memoranduma i prije nekoliko dana kada je HAZU stav službeno iznijela, onda je i više nego jasno da HAZU stoji na Milanovićevoj liniji po pitanju BiH i poziva da se Hrvate u toj zemlji spasi – pod svaku cijenu.

Zašto to rade tiho i u obliku usvajanja memoranduma, a ne kroz (svakodnevni) javni pritisak, nije jasno. Upravo su intelektualci ti koji bi vrlo glasno trebali govoriti o svim anomalijama u nekom društvu. HAZU je očito stalo do bh. Hrvata kad apeliraju na ovaj način, ali apel ne bi smio biti ovako tih, nego, naprotiv, puno glasniji i jasniji.

No, ovo je također vrlo dobar pomak, dobro je, naime, znati da posebni savjetnici premijera usude podržati stav s kojim sam premijer i nije na “ti”. Ako to urade i glasnije i razglase na sva zvona, nitko neće profitirati više od bh. Hrvata, a to je, valjda, svima cilj.

VIAIvan Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articleKomšić bulazni o “odmetnutim predstavnicima međunarodne zajednice” koji stoje Čovića: Jako želi izbore i zaziva OHR
Next articleOdjel za branitelje HNS-a: Današnja presuda pokazala je da BiH nije pravna država
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments