Poruke koje će se poslati s HNS-a će nam reći jesu li bh. Hrvati politička nacija ili boksačka vreća za bošnjačku politiku

Bolje vječni tehnički mandat nego izbacivanje iz vlasti i Ustava.

Hrvati u Bosni i Hercegovini nalaze se, po tko zna koji put do sada, na povijesnoj prekretnici. Niti jedan narod u ovom dijelu Europe nije bio toliko puta na “povijesnim prekretnicama” kao Hrvati.

Naime, ako Bošnjaci Hrvate nekako uspiju natjerati na izbore, onda Hrvatima ostaju samo sreća, matematika i statistika. A pouzdavanje u jednadžbe, bez da znamo koliko uopće nepoznanica imamo, ne donosi ništa dobro.

Piše: Ivan Crnjac, Bild.ba

Da skratimo: Dogode li se izbori u jesen ove godine pod trenutnim uvjetima, Hrvati se mogu nadati da će se birači koji su okrenuti (pro)bošnjačkim strankama pozabaviti sobom i da neće uspjeti u nametanju dovoljnog broja izaslanika za federalni dom naroda, dakle njih šest (ili pet) i tako odrediti predsjednika Federacije i vladu Federacije.

Nada je apstraktna kategorija i nije dobro u politici računati na nadu. Zato je najbolje uopće ne ići na izbore po ovim uvjetima. Izbori se ne mogu bojkotirati ako do njih dođe jer će tamo gdje je blokada tehnički izvodiva doći do toga da će netko jedva dočekati izlazak na izbore. Ako blokada bude službeni stav HNS-a i HDZ-a BiH, nitko ne može jamčiti da se neće naći neki lovac u mutnom koji će ugrabiti prigodu u blokadama da se dočepa poželjnih pozicija.


Više dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora je reklo kako će ono što se dogovori na saboru biti obvezujuće za sve članove HNS-a. To je uredu, ali nitko ne može zabraniti izlazak na izbore hrvatskim strankama nečlanicama HNS-a, a ima i takvih. Bilo bi glupo isporučiti im hrvatski legitimitet u, recimo, Grudama, Širokom, Ljubuškom i Posušju. A upravo to bi se dogodilo neizlaskom na već raspisane izbore.

Zato Hrvatima ostaje druga opcija – a to je da HDZ BiH u suradnji s Dodikovim SNSD-om potegne sve moguće mehanizmne i spriječi raspisivanje izbora – uopće. To bi se moglo tumačiti kao odgoda izbora, a što je nedavno najavio i šef hrvatske diplomacije Grlić Radman. Bild.ba neslužbeno doznaje iz izvora bliskih Vladi RH i HDZ-u BiH kako je to najvjerojatnija opcija jer se više nitko ne uzda u to da će dogovora oko Izbornoga zakona biti.

Ostaje nam sačekati još nekoliko dana. Poruke koje će se poslati s HNS-a u subotu reći će nam imaju li Hrvati kao politički narod šanse u BiH. O dužnosnicima HNS-a BiH i tomu što će reći u subotu ovisit će jesu li bh. Hrvati politički narod u BiH uopće ili samo skupina građana koja dijeli zajednički identitet i služi bošnjačkoj strani kao boksačka vreća. Priča da se na izbore mora bi bila pogubna i pokazala slabosti i vlastohlepstvo HNS-a.

Mekane ili bleferske prijeteće poruke za koje će bošnjačka strana znati da ne mogu proći bi bile jednako loše. Zato je najbolja opcija prijetnja mostarizacijom. Oni koji tvrde da nije neka se sjete da je blokada Mostara u konačnici rezultirala dogovorm. Ne najboljim mogućim za Hrvate, ali ipak dogovorom.

Bolje vječni tehnički mandat nego izbacivanje iz vlasti i Ustava.

VIAIvan Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articleMladi violinist iz Mostara jedini iz regije u polufinalu velikog globalnog natjecanja
Next articleDodik: Srbi danas imaju dvije države
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments