Kasapovićkino proračanstvo na vrhuncu ispunjenja: Unitarizam je prokletstvo bošnjačke politike koje će uništiti BiH

'Kao što europski mainstream nije čitao Kissingera pa se čudom isčuđavaju zašto je Ukrajina napadnuta, osobno se nadam da je ostalo dovoljno vremena da pročitaju Kasapovićku da se isti ne bi isčuđavali zašto se raspala Bosna i Hercegovina.'

Ivan Ćubela

Još jedna runda političkih pregovora okončana, stara priča oko ključnog aktera opstrukcije već viđena. Izetbegović mlađi potvrdio je (opet) da je radikalna unitaristička matrica kojom želi eliminirati konstitutivnost Hrvata u Federaciji BiH njegov politički modus operandi.

Naime, četverodnevni razgovori pod visokim pokroviteljstvom međunarodne zajednice doživjeli su (očekivani) rasplet koji neminovno Bosnu i Hercegovinu gura u još dublju političku krizu. Nesumnjivo da je kriza sinonim za Bosnu i Hercegovinu, ali pitanje, definitivno skuplje od milijun dolara, jest: može li u ovakvim dubokim kriznim okolnostima i nacionalnim rascjepima Bosna i Hercegovina uopće opstati kao država?

Piše: Ivan Ćubela | Bild.ba

Oni ključni postulati iz kojeg jedna država crpi svoju suverenost već su odavno ništavni, prije svega s bošnjačke strane koja nimalo suptilno radi na rasturavanju postdaytonske Bosne i Hercegovine, osobito njezine ustavne arhitekture koja počiva na konstitutivnim narodima, primarno kroz urušavanje Predsjedništva BiH i Dom(ove) naroda te anuliranjem političke volje Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Od mostarskog Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH potpisanog 17. lipnja 2020. prošlo je dugo, možda i previše vremena. Konačni dogovor oko Grada Mostara bio je jedan od dva tada potpisana politička Sporazuma koji su u svojoj suštini trebali primarno ojačati Washingtonski sporazum, odnosno vratiti stabilnost u Federaciju BiH.


Podsjećam, Izetbegovićev uvjet za rješavanje pitanja Mostara i stvaranje funkcionalne izvršne i zakonodavne vlasti bili su posebni zaštitni mehanizmi, definirani kroz tzv. „Minimalne i maksimalne kvote“ koje bi u potpunosti politički i institucionalno neutralizirale veću demografsku brojnost Hrvata u Mostaru, čime je ova lokalna jedinica postala posebna na čitavom europskom tlu.

Hrvati su pristali da Grad Mostar bude mala konsocijacijska lokalna zajednica gdje će isključivo konsenzus i kompromis biti temeljna odrednica za funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti kako bi isto ili slično privolilo bošnjačku političku elitu na višim razinama vlasti, bez obzira što Ustav BiH već takvo što predviđa.

Čović nasmiješen nakon sastanka s novim američkim veleposlanikom u BiH. Razgovarali su, pogledajte o čemu – Bild.ba

Skoro dvije godine nakon potpisivanja dvaju političkih Sporazuma, Izetbegovićev modus bio je isključivo opstrukcija. Nakon više od dva desetljeća totalne radikalizacije bošnjačkog biračkog tijela, Izetbegović nema snage, a očito ni želje da izađe iz unitarističkog komfora i predoči svome narodu kako Bošnjaci, ako žele sačuvati suverenost Bosne i Hercegovine, moraju ne samo živjeti, nego politički i institucionalno uvažavati Hrvate i omogućiti reprezentativnost i predstavljenost njihove političke i biračke volje.

Između ostalog, takvo što nije potpisao Čović u vojnoj bazi u Daytonu, nego upravo njegov otac Alija Izetbegović koji je apelacijom Ustavnom sudu BiH „zacementirao“ konstitutivnost kao nešto nepovredivo, ono što se konstitucionalno ne dira, što je i početak i kraj.

U odluci Ustavnog suda (predmet U-5/98) Ustavni sud BiH kreće sa zaštitom konstitutivnosti naroda. Zašto kreće? Upravo jer je u predmetu „Ljubić“ iz 2016. godine o načinu popunjavanja federalnog Doma naroda potvrdila neravnomjernost predstavljenosti konstitutivnih naroda u gornjem domu, odnosno načinu njegovog popunjavanja. Da stvar bude simptompatična – uvođenjem konstitutivnosti na prostor čitave BiH, a ne isključivo entiteta, otvoren je put za preglasavanje Hrvata u izvršnoj vlasti Federacije. Umjesto dotadašnjeg pariteta na gdje su Hrvati i Bošnjaci bez obzira na demografsku brojnost potonjih, imali jednak broj ministarskih mjesta u Vladi Federacije ( 8B + 8H ) uvodi se srpski konstitutivni segment gdje se formula 8B + 8H zamjenjuje s 8B + 5H +3S. U praksi je otvoren put za preglasavanje Hrvata u izvršnoj vlasti Federacije što je slučaj do danas.

Čemu ovakav retrospektivni uvod? Prije svega, da bi se razbio mainstream kojeg dominantno u europski politički prostor guraju ini zeleni, lijevi, centristi i kojekakve fatamorgane koje ni politička znanost ne može teorijski ni empirijski definirati. Još zanimljivije je da takvo što rade u sprezi s radikalnim unitaristima čije se načelo političkog djelovanja preklapa s islamističkom pozadinom. Od europskih palih boraca i kvaziliberala do bošnjačkih šehida, očigledno, linija je tanka, ili je pak arapski kapital prejak?

Čović s izaslanstvom iz Francuske: Diskriminacija i majorizacija protivni su praksama europskih multinacionalnih i multikulturnih zemalja – Bild.ba

Mit o „građanskoj“ BiH je slatka priča koja je sve osim slatka. Potrebno je malo zagrebati ispod površine da se shvati politički meritum radikalnog bošnjačkog unitarizma.

Uvidjela je to i cijenjena Mirjana Kasapović, rođena Varešanka, zagrebačka profesorica na FPZ-u koja je demistificirala, politološki brutalno raskrinkala i pojela Nerzuke Ćurke, Pejanoviće i druge perjanice „građanske“ Bosne i Hercegovine prije 15-ak godina, prvo kroz vrsni udžbenik koji secira srž daytonske Bosne i Hercegovine, a potom i u desetinama tekstova.

Profesorica Kasapović već tada uviđa i znanstveno elaborira, kako je unitarizam karcinom u rukama bošnjačkih političkih i akademskih krugova čije metastaze razaraju Bosnu i Hercegovinu. Kao što europski mainstream nije čitao Kissingera pa se čudom isčuđavaju zašto je Ukrajina napadnuta, osobno se nadam da je ostalo dovoljno vremena da pročitaju Kasapovićku da se isti ne bi isčuđavali zašto se raspala Bosna i Hercegovina.

Posebno me kao studenta, u izvrsnom tekstu iz 2007. godine u zaključku zaintrigirala jedna njezina rečenica koja glasi: “Zaključno mogu pretpostaviti da ni konsocijacijsko rješenje nije opcija koja trajno ‘stoji na stolu'”. Može doći vrijeme kad će biti prekasno i za nju. Bojim se da bi tek tada najveći kritičari konsocijacijske demokracije posegnuli za njom kao jedinim spasonosnim rješenjem za Bosnu i Hercegovinu.

Tada to nisam razumio, danas već, bojim se da jesam. Je li se ovo proročanstvo krenulo već ostvarivati?!

Hrvatska politika u Bosni i Hercegovini okupljena u Hrvatski narodni sabor (HNS) postavila je jasne političke zaključke 19. veljače. Napravljeno je dovoljno političkog manevra da, u slučaju iscrpljivanja diplomatskog dijaloga, krenu u druge pravne i političke poteze. U takvoj konstelaciji, imaju savršen alibi kojeg je i Kasapovićka proročki najavila: “Dolazi dan kad će protagonisti unitarizma, kao najvećeg prokletstva Bosne i Hercegovine, posegnuti za konsocijacijom da se spasi, što se spasiti da. Doista, Bosna i Hercegovina je danas bolesnik kojeg, suštinski, samo konsocijacijska kemoterapija potpomognuta federalizmom može spasiti.”

Napomena: Ivan Ćubela je doktorand i asistent na studiju Politologije u Mostaru. Za Bild.ba će povremeno pisati analize i tekstove. Ovaj tekst možete preuzeti uz obvezno navođenje autora i portala Bild.ba kao izvora. Portal Bild.ba, naime, nije humanitarna organizacija pa ni sadržaj objavljen na stranicama portala Bild.ba nije besplatan i ne može se preuzimati osim pod ovim uvjetima.

 

VIAIvan Ćubela
SOURCEBild.ba
Previous articleVIDEO | Izmigale su i prve zmije, ovu su mještani svladali u Širokom Brijegu
Next articleGrlić Radman ruske prijetnje ne smatra realnima. Kaže da bi Hrvatska ‘znala uzvratiti’ i da ruski režim neće biti duga vijeka
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SuhRa

Unitarizam je Srpsko-Hrvatska izmiščjotina, a podjela BiH između srbije i Hrvatske je plan od koga Srbija i Hrvatska misle da nikad neće odustati.Naravno da je san o podjeli BiH samo san i ništa drugo !