Schmidt i delegacija EU u BiH se iživljavaju nad Hrvatima: Plenković šuti, u HDZ-u RH kipte od bijesa: ‘Škrtac, jednim pozivom riješi izborni’

Jesu li Hrvate u BiH sasvim prepustili unitarističkom nožu za političko mljevenje?

Plenković
Predsjednik vlade RH Andrej Plenković

Visoki predstavnik u BiH koji nema podršku Vijeća sigurnosti UN-a Christian Schmidt nametnuo je danas odluku o financiranju izbora u listopadu. Riječ je o neustavnim izborima koji će biti provedeni po Izbornom zakonu čije je pojedine dijelove osporio i sam Ustavni sud BiH.

Što se, zapravo, događa? Scmhidt tako koristi ovlast koju ima da bi nametnuo odluku o financiranju izbora koji će biti provedeni po zakonu koji brojnijim Bošnjacima omogućavaju preglasavanje Hrvata.

Schmidt je zabrinut zbog građana pa donosi odluku o financiranju izbora u iznosu od 12 i pol milijuna maraka, ali se nije sjetio da bi dobro bilo, možda, nametnuti i Izborni zakon koji je ogromna točka prijepora u BiH prvenstveno između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH.

U siječnju 2020. godine hrvatski premijer Andrej Plenković uručio je u Njemačkoj Christianu Schmidtu, tadašnjem zastupniku, odlikovanje Red Ante Starčevića.

Riječ je o, dakle, političaru s kojim Andrej Plenković ima prisne političke veze i prije nego li je ovaj postao visoki predstavnik u našoj zemlji. Nejasna je potpuno lobistička manjkavost Plenkovića i njegove vlade ako se Schmidt prema bh. Hrvatima ponaša ovako kako se ponaša. Što su lobirali? O čemu su razgovarali? Jesu li Hrvate u BiH sasvim prepustili unitarističkom nožu za političko mljevenje?


Ako jesu, bilo bi pošteno da to daju do znanja.

Još jedan eksces hrvatske vanjske politike je i nedavni napad Delegacije Europske unije u BiH prema HDZ-u BiH – najvećoj stranci bh. Hrvata, podsjeća portal Bild.ba.

Delegacija EU-a u BiH je kazala sljedeće: HDZ BiH blocking election funding disregards both democracy and their own expressed principles. Urgently end the blockade. Elections will be funded and held. No doubt about it.

Bild.ba je pitao glasnogovornika Vlade RH: Je li ovakav ton i radikalan stav prema najvećoj hrvatskoj stranci u BiH nešto s čim se slaže i članica EU Hrvatska?

Odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili. Koliko god to bilo lako ili teško za priznati, Plenković šutnjom na prijetnju činovnika Delegacije EU i šutnjom na ono što Hrvatima u BiH radi Christian Schmidt bježi od svoje obveze – koja je u prvom redu ustavna.

Nije to ponašanje dostojno šefa vlade europske države koja je, unatoč stremljenju nekih, samostalna i suverena država, punopravna članica EU i NATO saveza.

Ostaje za vidjeti do kada će to biti tako, a Bild.ba ima informacije da je sve više nezadovoljnika u HDZ-u Hrvatske kojima se ne sviđa ono što radi premijer Plenković.

Mi nismo za Milanovića i ne vjerujemo mu. Lijepo on priča, sve je to lijepo, ali dvojimo u iskrenost. Međutim, Plenkovićeva šutnja je užasna. Odraz nekog tko svojoj državi ne želi dobro, a ako Hrvatima u BiH ne pomažete – vi ni Hrvatskoj ne želite dobro”, kaže za Bild.ba jedan HDZ-ovac iz Splitsko-dalmatinske županije, pod uvjetom anonimnosti.

Jedan član predsjedništva HDZ-a BiH, također, izražava zabrinutost. Ne želeći otkriti identitet, rekao je Bildu: “Jadno je ovo što rade. Ne znam što je Plenkoviću, ali su jadni. Milanoviću zamjeraju Komšića i podršku, što i treba zamjeriti, a zaboravljaju da su ga ugošćavali i gotivili na manifestacijama poput Sinjske alke. Bijedni su, a imaju utjecaja, Plenković je poput škrte starice koja ima novaca, ali ga čuva za sebe. On jednim telefonskim pozivom može riješiti Izborni zakon, ima toliko utjecaja, ali je škrt i čuva to za sebe”, kaže nam revoltirani član predsjedništva stranke, dugogodišnji HDZ-ovac.

SOURCEBild.ba
Previous articleMilanović za Bild.ba: Uvođenje sankcija Čavari je bahato teroriziranje hrvatskog legitimnog predstavnika
Next articleNovaković Bursać o Schmidtovim nametanjima: Još samo preostaje da netko proglasi izborne pobjednike
Pretplati se
Notify of
guest
3 Comments
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nino

Navukao vs je Dragan Čović na tanak led, a Milanovic vas sanka na tom ledu.

A vi slijepci nikad da progledate.lip

Pokrenite se, jebem vam mater svima. I Crkva, sto sutite, picka vam materina. Organizirajte nesto. Ako nas se 100k moze skupit u Livnu za proslavu 2. mjesta na svjetskom, moze i za buducnost svoga naroda. Radite nestoooooooooo.

Robin Moon

Izdala nas je braca kada nas je prodala za mirnu reintegraciju. Hag su napunili sa nama da bi svoje izvukli. Užas!!!