SDA je jako ljuta jer će Milanović odlikovati HVO. Zašto je to tako?

SDA je jako ljuta jer će Milanović odlikovati HVO. Zašto je to tako?

SDA
Osnivač SDA Alija Izetbegović

SDA i druge bošnjačke stranke u BiH htjele bi da je i Bihać doživio sudbinu Srebrenice. Iako zvuči radikalno, ova teza ima itekakav smisao.

Naime, SDA, SDP i niz drugih, dominantno bošnjačkih stranaka, ovih dana ispaljuje ”drvlje i kamenje” po Zoranu Milanoviću. Razlog je odlikovanje postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u ”Oluji”. HVO je u tom trenutku bio službeno podređen Hrvatskoj vojsci i Anti Gotovini. Sudjelovo je u nekoliko akcija, među ostalim, i onoj u kojoj je oslobođen Bihać.

Prisustvo hrvatske vojske u BiH i HVO-a i Armije u RH, omogućio je Splitski sporazum, koji su sredinom travnja potpisali Alija Izetbegović i Franjo Tuđman. Osim što bošnjački političari danas bezočno lažu, oni, zapravo, negiraju nešto što je potpisao i sam Alija. SDA definitivno pomjera granice izdržljivog kad je u pitanju mržnja prema svemu što je hrvatsko.

Iako zvuči kao floskula, to je činjenica. Da, SDA pokazuje da mrzi sve što je hrvatsko. Ova najnovija reakcija je još jedan u nizu dokaza da je to tako.

Zašto SDA danas ”pljuje” po ostavštini vlastitog osnivača, nije poznato, međutim, golim okom je vidljivo da je u ovom ”problemu” oko odlikovanja jedini problem činjenica da bh. Hrvati, eto, postoje. I da ih je branio uglavnom HVO. I da su oni uglavnom bili u HVO-u.

Svi dobronamjerni znaju kako je i zašto HVO nastao. Jednostavno, Hrvati u BiH bili su prepušteni sami sebi. Morali su se braniti. Dakle, početni motiv nastanka HVO-a je i više nego jasan. I opravdan. Čak i za SDA koja se, već poslovično, voli praviti blesava. Kao i ranije, kada je Izetbegović rekao: ”Ovo nije naš rat”. Iako je bilo jasno da jest.

Dok sama na visoke funkcije imenuje ljude poput Selme Cikotića, kojega velik broj bugojanskih i Hrvata općenito smatra krivim za ono što se dogodilo Hrvatima tog kraja, SDA istovremeno docira predsjedniku Hrvatske oko toga koga bi on trebao odlikovati na proslavi jedne od najvažnijih obljetnica u modernoj hrvatskoj povijesti.

Motiva da SDA tako nastupi ima više. Prvi i osnovni je unutarnji pritisak i nastavak njegovanja antihrvatskog sentimenta koji je ova stranka imala oduvijek. Drugi je ulizivanje vlastitim biračima i ”nabrijavanje” ljudi, onih ”običnih” SDA glasača i pokazivanje kako su čelnici SDA hrabri. Treći je skretanje priče s vlastitog kriminala, korupcije i javašluka u redovima te stranke.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova i provjereni kadar SDA, neki dan se otvoreno hvalila kako je nudila posao u MVP-u dvojici ”zlatnih ljiljana”. Ponudila im je, kako svjedoči, da biraju veleposlanstvo u kojem žele raditi. Požrtvovani kakvi jesu, oni su joj, svjedoči Turković, kazali kako to ne treba i da će oni ostati tu gdje jesu – već zaposleni u Ministarstvu vanjskih poslova.

Nitko nije problematizirao takvo trgovanje javnim poslovima kao da su joj ćaćevina, nitko se nije zapitao treba li, možda, provesti neku internu reviziju da se vidi tko sve radi u tom ministarstvu, nitko se nije zapitao kako Turković može, doslovno, trgovati takvim poslovima.

Ništa se od toga nije dogodilo. Ali je problem što će Milanović odlikovati postrojbe HVO-a. Koji je, među ostalim, oslobodio i mnoga mjesta u kojima su i tada i danas Bošnjaci bili značajna većina. Iako najzagriženiji obožavatelji Armije BiH tvrde da su oni oslobodili, primjerice, Jajce, istina je nešto drukčija.

Isto je i s bihaćkom regijom. Nju su oslobodile hrvatske snage predvođene HV-om i HVO-om. I u SDA to znaju, ali je važniji ovaj već spomenuti antihrvatski sentiment i narativ i doslovna mržnja premu svemu što ima hrvatski predznak.

Istovremeno, korupcija pliva u cijeloj SDA, na ministarska mjesta dolaze ljudi koji su vjerojatni zločinci, tijela Hrvata još uvijek nisu pronađena, a SDA i SDP napadaju odavanje priznanja vojsci koja je spašavala i njih same.

Tako državotvorno, snažno i demokratski, baš esdeaovski. Svaka čast. Srećom, povijest se ne bavi spinovima nego činjenicama, a u SDA znaju da bi bez tog istog HVO-a i hrvatskih snaga u ratu nastradali još više i još teže.

Povijest je učiteljica života, iskreno se nadam da joj ovoga puta neće pasti napamet neki popravni ispit kako bi učenike iz SDA uvjerila što je istina.

Portal Bild.ba je tekst preuzeo s portala Direktno.hr.

Bild.ba