Srbija je prijatelj Hrvatima iz BiH, a Vučić je to danas jednostavno pokazao

Srbija

Srbija i njezin predsjednik Aleksandar Vučić su prijatelji bosanskohercegovačkim Hrvatima. To je danas potvrdio i sam Vučić, a evo i kako.

Naime, on se susreo s Draganom Čovićem, a na svom službenom profilu na Instagramu je objavio da se susreo “sa Draganom Čovićem predstavnikom hrvatskog naroda u BiH i predsednikom HDZ BiH“.

Dodao je da su razgovarali o Daytonskom sporazumu i pravima triju konstitutivnih naroda u BiH.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Naime, Vučić je ovom objavom pokazao da je svjestan realnosti u BiH i činjenice da Željko Komšić u tročlanom Predsjedništvu BiH ne predstavlja Hrvate.


Za sada je, sviđalo se to nekome ili ne, predstavnik hrvatskog naroda u BiH Dragan Čović i to iz jako jednostavnog razloga. Stranku koju vodi podupire najveći broj Hrvata u BiH i to jasno pokazuje na izborima.

Te činjenice su, osim u političkom Zagrebu, svjesni i u Beogradu, a Vučićeva izjava nije slučajna. Dobro je, naime, da su i Beograd i Zagreb svjesni političke situacije u BiH.

To je ponajprije dobro za hrvatski narod u BiH koji kao najmalobrojini konstitutivni narod u BiH trpi trajno i sistematsko političko nasilje od bošnjačkih političkih stranaka.

Osim toga, dobro je i za Srbe u BiH da Srbija i Hrvatska imaju konsenzus barem po pitanju Bosne i Hercegovine i konstitutivnosti naroda kada ga već nema u drugim pitanjima zbog još uvijek bliskih ratnih zbivanja.

Osim što je dobro za hrvatski i srpski narod, ovakav konsenzualan pristup dobar je i bošnjački narod u BiH, ali i za samu državu BiH.

Naime, bez poštivanja sva tri konstitutivna naroda i bez uvažavanja njihove volje, BiH ne može uspjeti kao država. U Srbiji i Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu i Beogradu to znaju, a odlično bi bilo da to napokon shvate i u Sarajevu.

Ovakav prijateljski ton Vučića prema (ne)formalnom lideru bh. Hrvata nekima u Hrvatskoj se neće svidjeti, međutim, Hrvatska i Srbija su jamci Daytona i potpuno je nevažno hoće li se to svidjeti nekom tko njeguje antisrpske stavove i fiksiran je na mržnju prema Srbima.

Hrvatski nacionalni interesi danas se ponajprije štite u BiH i svaki iskreni hrvatski suverenist iz Hrvatske to, ako hoće znati, zna.

Naime, u BiH živi više od 500 tisuća Hrvata. Oni su autohton narod, a konstitutivnost ne znači ništa drugo nego da su i ustavotvoran ili tvorbeni narod države BiH.

Ako u vama susjednoj državi živi 500 tisuća vaših državljana koje se stalno politički šikanira i diskriminira, onda ćete, ako ste iskren suverenist, te iste sunarodnjake pokušati zaštititi.

I neće vas biti briga što o vašim sunarodnjacima misle iz Beograda. Naprotiv, ta ista podrška bi vam trebala značiti, a ne vam smetati.

U ovom kontekstu je irelevantno tko je nekada bio Aleksandar Vučić. Sve ono što je nekada radio može biti predmet kritike, javne rasprave, pa čak i osude na političkoj razini, ali se prije toga treba uvažiti politička realnost i činjenica da je Vučić u ovom trenutku najmoćniji političar u Srbiji i jedan od najmoćnijih na Balkanu.

Ako se i preko njega može poboljšati hrvatski položaj u BiH, tu priliku treba iskoristiti. Bez obzira što o tomu mislili samoprozvani veliki Hrvati čija je fiksacija na srpstvo jedna od osnovnih identitetskih odrednica.

I. Crnjac / Bild.ba

Previous articlePrijateljski razgovor Vučića i Čovića o Daytonu i konstitutivnosti naroda u BiH
Next articleSukob policije i demonstranata na prosvjedu u Ljubljani
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments