Vukadin za Bild.ba: Ivković je samozvani predsjednik, nama je povjerenje dao narod na izborima

Foto: Bljesak
Foto: Bljesak

Načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, predsjednik Kluba Hrvata i zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije (HBŽ) Robert Bagarić i predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH i zastupnik u Skupštini HBŽ Ante Tadić u utorak su isključeni iz te stranke.

Kako je tomislavgradski načelnik Vukadin rekao za Bild.ba, Branko Ivković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ nema niti po jednoj osnovi pravo govoriti o ovoj temi.

“Samozvani predsjednik neposlovnički konstituiranog županijskog odbora je zadnja osoba koja bi politički, moralno, ljudski ili bilo kako drugačije trebala tumačiti ili medijima slati informacije koje se odnose na Statutarne odredbe HDZ-a BiH”, kaže Vukadin.

Dodaje da se, po njegovom mišljenu, niti odluke stranačkih tijela, kad su u pitanju interni stranački akti o bilo kojem članu i njegovom statusu u stranci, ne bi trebali javno iznositi.

“Mi smo pobijedili i imali smo pravo na poteze u Skupštini koje smo donosili, nama je pravo na njih na izborima dao narod koji nas je podržao“, kaže Vukadin i dodaje da ga interesne grupe unutar stranke ne zanimaju te da su “kreatori neprilika i spletki u HDZ-u BiH ti koji bi eventualno trebali odgovarati”.


Upitan je li ova odluka o isključenju konačna ili središnjica i vrh stranke donose konačnu odluku, Vukadin kaže da više ni sam ne zna.

“Ja ne znam trebamo li mi išta dobiti od središnjice, a ja mislim da bi oni trebali obavjestiti Općinski odbor HDZ-a BiH o našem isključenju, ali tog papira nema”, ističe Vukadin.

Upitan o političkoj budućnosti i angažmanu, kaže “kako će vrijeme pokazati”.

Podsjetimo, početkom ožujka, spomenuti trojac “privremeno je na mjesec dana isključen iz HDZ-a BiH“. Iako nije jasno po kojoj odredbi statuta je takvo isključenje izglasano jer Statut HDZ-a BiH ne poznaje odredbu privremenog isključenja, odluka je prošla bez ‘suvišnih‘ pitanja.

Anonimni izvor ove stranke iz Mostara koji je dobro upućen u situaciju u stranci kaže za Bild.ba da je “Čović već danima uznemiren” zbog ove situacije u HBŽ-u, ali “mora poslušati Borjanu Krišto koja upravlja livanjskim HDZ-om i stoji iza ove smjene”.

Problemi su zapravo počeli jer se u Skupštini HBŽ-a nije uspjela pronaći većina koja će podržati kandidata za premijera kojeg želi “livanjski” dio HDZ-a BiH. Šest od osam zastupnika na tom mjestu je htjelo vidjeti Ivana Vukadina, a Županijski stranački odbor je vršio pritisak da se vlast u toj županiji izabere što je prije moguće.

Pozadina cijele priče – najvitalnije poduzeće u toj županiji – Šume Herceg-Bosne.

Zbog sudjelovanja u ‘političkoj utakmici’ podijeljena su tako već tri crvena kartona, a kako će se rasplesti ova situacija, za sada nitko ne može sa sigurnošću kazati.

Bild.ba/I.Crnjac

Previous articleUstavni sud odlučio: Federalni stožer prekršio je Ustav!
Next articleVjekoslav Mandić kaže da se odluke Ustavnog suda trebaju poštovati