Zašto bi bilo ekstremno glupo kandidirati Kordića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Vratimo se na temu: Čović, Merdžo, Mario Karamatić, Ilija Cvitanović i Ivan Vukadin... Jedan od njih se treba tući za tu poziciju

Foto: Dnevni Avaz

Osim nekoliko propusta kao što je bilo druženje s Komšićem o kojem je Bild.ba pisao, Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, uglavnom radi dobar posao.

Krenuo je odmah na početku pametno sa, za hrvatske prilike, poprilično hrabrim odmakom od Bešlićeve politike. Dao je seriju intervjua najmjerodavnijem mostarskom portalu – Bljesku u kojemu je jasno dao do znanja da njegova politika neće biti nalik na Bešlićevu. Odnosno, da ne budemo nepošteni, nalik na onu politiku koja je vladala Mostarom u vremenu dok je gradonačelnik bio Ljubo Bešlić s kojom možda pokojni Bešlić nije imao sam veze, ali u najvećoj mjeri jest – jer je bio gradonačelnik.

Kordić se trudio izbjeći teško izbjegljive nacionalne teme za mostarske i bh. prilike, nije previše posezao za nacionalizmom, a Mostar je odlučio preporoditi u urbanističkom smislu i napraviti neke vrlo važne pomake u gradu na Neretvi kako u urbanističkom tako i u općem društvenom i političkom planu.

Sve u svemu – do sada jako dobro radi svoj posao. Da nije tako, mediji s bošnjačkim predznakom bi mu već našli nešto i kompromitirali ga. Ovako – nemaju što. Čisto OK gradonačelnik za bh. prilike.

Mediji su ga jučer pitali hoće li biti kandidat za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH što je Kordić demantirao. Odakle je priča potekla – nije jasno, ali ako je iz HDZ-a i ako HDZ to stvarno ozbiljno razmatra, ne bi bilo dobro… Ima nekoliko razloga zašto je to jako loša ideja.


Prvi razlog je da tako Čović pokazuje strah od gubitka, odnosno krađe izbora od strane Komšića, pa gura nekog drugog da izgubi tu unaprijed izgubljenu bitku. Ako se HNS odlučio na izbore onda kandidat mora biti ili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ili netko drugi iz vrha HNS-a poput Josipa Merdže. Božo Ljubić ne jer je, da se ne lažemo, i prestar i već ispuhan političar. Najidealnije bi bilo da HDZ – kad već ide na izbore – one za člana Predsjedništva protestno bojkotira – ali ako ne, onda ili Čović ili Merdžo ili netko od karizmatičnih članova HNS-a poput Nikole Raguža. Mala digresija, ovo za Raguža je šala, njemu ni mjesnu zajednicu ne treba dati da vodi jer je pravaš i jer nasjeda na sarajevsku političku agendu, ali to je tema za poseban tekst.

Vratimo se na temu: Čović, Merdžo, Mario Karamatić, Ilija Cvitanović i Ivan Vukadin… Jedan od njih se treba tući za tu poziciju. Ima unutar HDZ-a BiH još odličnih kandidata koje bi bilo super vidjeti u Predsjedništvu – jedan od njih je Zdenko Ćosić, ali je bolje da, ako Čović neće ići u utrku, ide netko tko predstavlja HNS kao takav, a ne “samo” HDZ BiH.

Drugi razlog zašto je Mario Kordić loša ideja je taj što Mostar tako gubi izvrsnog gradonačelnika. Kordić je medijima demantirao to da će biti kandidat, ali, ako se o tomu priča, onda tu možda ima nešto. Nadajmo se da HDZ-ove strategije nisu plitke i da se naposljetku neće odlučiti gurnuti Kordića u tu utrku. To bi bilo loše na puno razina, a minimalno dvije su već obrazložene.

Čović ovdje jednostavno ne bi smio kalkulirati: Ako će HNS već imati kandidata, a najbolje bi bilo da neće, onda taj kandidat treba biti Čović ili netko tko bi istinski mogao predstaviti i hrvatski narod u BiH i HNS BiH.

VIAIvan Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articleCharles Michel stiže u Sarajevo! Nije još gotova priča o izbornom zakonu, pritisak iz Bruxellesa…
Next articlePredsjednik odgovorio “šokiranom” finskom ministru: “I mi smo u šoku jer vas boli ona stvar za nas”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments