Zašto je dobro da je Čović šutio oko kazne koju je dobio Ratko Mladić

Zašto je dobro da je Čović šutio oko kazne koju je dobio Ratko Mladić

Ratko Mladić je nekidan osuđen na doživotan zatvor drugostupanjakom presudom. Bivši čelnik VRS-a osuđen je zbog zločina tijekom zadnjeg rata.

O presudi su se oglasili svi. I oni koji trebaju i oni koji ne trebaju i oni čije je mišljenje bitno i oni koji misle da im je mišljenje bitno i oni čije mišljenje jest bitno.

Piše: Ivan Crnjac, Bild.ba

Nije se oglasio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a to mu je zamjerio dio bošnjačkih medija i javnih osoba jer je Mladić, među ostalim, kriv i za ono što se događalo Hrvatima u Republici Srpskoj.

No, zapravo je odlično da se Čović nije oglasio.

Naime, Mladića je osudio pravni nasljednik suda koji je osudio i hercegbosansku šestorku.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove je, zapravo, pravni nasljednik Haaškog tribunala.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), poznat kao Haaški tribunal, u studenom 2017. je u prvostupanjskoj presudi osudio Mladića na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici u ljeto 1995. godine, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranja civila u opsadi Sarajeva i uzimanja pripadnika mirovne misije Ujedinjenih naroda kao talaca u ratu od 1992. do 1995. Bila je to zadnja presuda ovog tribunala dok je Mladićeva drugostupanjska prva presuda pravnog nasljednika Haaškog tribunala.

Presude sudova se ne mogu ignorirati, one su, da pafafraziramo jednu staru izreku pokojnog Zorana Đinđića, poput klimatskih promjena, možeš im se, naime, samo prilagoditi.

Hrvati u BiH nakon presude šestorci, uglavnom, preziru Haaški tribunal. Kao što su ga prezirali i ranije, ali nije taj prijezir imanentan samoj presudi šestorci, nego onim presudama koje se – nisu dogodile.

Kako ne prezirati sud koji nikog nije osudio za zločin čija je obljetnica bila jučer, 10. lipnja? Kako ne prezirati sud koji je rekao da mu je ubojstvo malog Stjepana Zelića i Mladenke Zadro OK? Kako ne prezirati sud koji je rekao da je Gotovina kriv pa potom, bokte pitaj zašto, zaključio da nije kriv? Nije, dakle, sporno što je taj sud oslobodio Gotovinu u drugostupanjskoj, nego što ga je uopće bio osudio u prvostupanjskoj.

Kako ne prezirati sud kojem Trusina, Grabovica, Uzdol, Dusina, Travnik, Bugojno…. nisu zločini?

Taj sud, bez obzira na sve ostalo, samo zbog presuda koje nije donio, zaslužuje itekakav prijezir.

Pa više je bošnjačkih zločina osudio Sud u BiH i veće poštovanje od strane Hrvata zaslužuje taj sud, nego ovaj koji je osudio Mladića.

Nitko zdravorazuman ne osporava činjenicu da je Ratko Mladić zločinac, jer jest, sa sudom i bez suda, ali koliko je zločinački tek onakav sud koji nije ni doživio ni osudio niti jedan bošnjački zločin nad Hrvatima?

U pravu je Dragan Čović zato što je izignorirao presudu Mladiću. Posebno je u pravu ako ju je izignorirao zbog gore navedenih razlog.

Jebeš, naime, takav sud. I takav Međunarodni rezidualni mehanizam i njegovo Žalbeno vijeće. I sve njih skupa kojima očiti zločini to nisu.

Bild.ba