Novi dan, nova radikalna poruka: Kako je Izetbegović Hrvate proglasio prezastupljenima

Prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju (Fena) kako bh. Hrvati imaju više funkcija u BiH nego što im pripada.

Stara je ovo priča, čiji je cilj pokazati kako su Hrvati u BiH “prezastupljeni”.

“Veoma je važno iznijeti činjenice o položaju Hrvata u institucijama gdje u vrhu države imaju paritete, u vrhu Federacije BiH dvostruko više od udjela u postotku stanovništva, a u ostatku državnog aparata po dubini barem 10 posto preko tog postotka”, rekao je, između ostalog, prvi čovjek SDA.

Ono o čemu je ovdje riječ jest nastavak pokušaj skretanja priče s obespravljenosti Hrvata u BiH u političkom smislu. Nitko nikada od Hrvata nije govorio o tome da neke državne ili federalne institucije nemaju dovoljan broj zaposlenih Hrvata u tim institucijama niti je, na kraju krajeva, osobito važno tko je tajnik u nekoj instituciji i koje je nacionalnosti oružar ili čistačica u bilo kojoj instituciji.

Pitanje hrvatske obespravljenosti u BiH je pitanje legitimiteta onih koji predstavljaju Hrvate, a ne pitanje nacionalnosti bilo koga u nekoj instituciji. Hrvati imaju pravo da ih zastupa onaj koga su oni birali. I tu leži sva problematika koju Izetbegović jako dobro zna, samo se pravi naivan.

Licemjerne opaske o broju zastupljenih Hrvata u odnosu na broj stanovnika imaju za cilj razvodnjavanje fundamentalnog problema – a to je legitimno zastupanje. Istu taktiku je Izetbegović koristio i prije.

O kolikom licemjeru se radi, dobro govori i sljedeći citat:

“Odnos BiH s Hrvatskom je vitalno važan za BiH, za Bošnjake i Hrvate u njoj. To je u nedavnoj prošlosti potvrđeno na najizravniji način. Sukob Hrvata i Bošnjaka 1992. – 1993. je otvorio prostor napredovanju Mladićeve vojske, omogućio etničko čišćenje Hrvata i Bošnjaka s pola teritorija BiH, hrvatski korpus je skoro prepolovljen. Washingtonski sporazum, odnosno bošnjačko-hrvatski sporazum je napravio potpuni obrat, politički i vojni, bio je priprema za Daytonski sporazum, za mir i oporavak zemlje”, kazao je Izetbegović.

Washingtonski sporazum se temelji na stupanju Hrvatske Republike Herceg-Bosne i teritorija pod kontrolom Armije RBiH koji se nazivao Republika Bosna i Hercegovina u zajedničku Federaciju BiH. U razmaku od samo 24 sata Izetbegović je od nazivanja Hrvata i Herceg-Bosne Udruženim zločinačkim poduhvatom došao do toga da se poziva na sporazum (Washingtonski) čiji je fundamentalan dio upravo Herceg-Bosna koju Izetbegović često pokušava ocrniti.

U razgovoru za Fenu Izetbegović je spomenuo i odnos s bivšim predsjednicima Republike pohvalivši viđenja bivšeg predsjednika Mesića na ratna i postratna zbivanja u BiH.

Direktno.hrKomentari

Next Post

Michael Schumacher je u vegetativnom stanju i to je njegov maksimum

Sri ruj 30 , 2020
Michael Schumacher, sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, navodno se više ne nalazi na oporavku u Švicarskoj, već je preseljen u luksuznu vilu na Mallorci. Vijest je to koju su prenijeli i španjolski i talijanski mediji, navodeći kako 51-godišnji Nijemac sada boravi i oporavlja se u ‘Villi Yasmin’ koju je […]
Michael Schumacher