Novi oblik diktature u Turskoj? Erdogan želi zabraniti slobodu govora

Izvor: The Guardian

Drakonski zakon turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je okarakteriziran kao pokušaj cenzure slobode govora na društvenim mrežama stupa na snagu sljedećeg tjedna, javlja The Guardian.

Kao primjer načina na koji se turski zakon primjenjuje, Guardian navodi slučaj novinara Oktaya Candemira. Naime, u njegov je stan je ovog rujna upalo 20-ak policajaca, a Candemir je strahovao od najgoreg scenarija budući da novinare koji kritiziraju vladu često optužuju za terorizam.

Umjesto toga, jedan od policajaca izvukao je telefon i podsjetio ga na šaljivu objavu na Twitteru koju je objavio nekoliko dana ranije, a u kojoj ismijava televizijske emisija o osmanskim sultanima.

– Uhićen sam prema članku 130. zbog vrijeđanja sjećanja na mrtvu osobu. Rekli su mi da klevećem osmanske sultanije – kazao je Candemir.

Nakon noći provedene u lokalnoj policijskoj postaji u Vanu, pušten je da se brani sa slobode. Prijeti mu kazna od dvije godine zatvora.

Internet je, navodi Guardian, mjesto na kojem se jasno osjeća sukob između liberalnih i autoritarnih stavova: web stranice društvenih mreža nisu zabranjene, ali njihovo korištenje može vas odvesti u zatvor.

Tisuće ljudi su svake godine uhićene zbog internetskih objava, obično zbog optužbi za vrijeđanje Turske ili predsjednika.

Novi zakon je kroz parlamentarnu proceduru prošao ovog ljeta i na snagu stupa ovog tjedna. Bit će to značajan korak u naporima Ankare da kontrolira internetski sadržaj.

Novi zakon prisiljava platforme poput Twittera, Facebooka ili YouTubea da otvare ured u Turskoj ili imenuju predstavnika koji je će biti odgovoran vlasti.

Bild.baKomentari

Next Post

Slovenija priznaje test iz SKB Mostar, ali ne i onaj iz Vitalisa

Ned ruj 27 , 2020
Bosna i Hercegovina kao i njeni državljani su na crvenoj listi Republike Slovenije zbog pogoršane epidemiološke situacije. Ova zemlja donijela je novu odluku o prelasku granice za strane državljane, ali i za domaće koji su boravili u drugim zemljama. Ranije je obvezna karantena bila 14 dana, potom su smanjili na […]