Odricanje državljanstva: Bh. ‘papire’ odbacilo gotovo 40 tisuća ljudi

Odricanje državljanstva Bosne i Hercegovine postalo je normalna stvar. S druge strane, vladajućima nije loše jer se puni proračun…

Od 2011. godine do devetog mjeseca 2020. godine bh. odricanje državljanstva postalo je normalno za čak 37.228 građana.

Iz godine u godinu broj osoba koje su se odrekle bh. državljanstva je rastao, a tek blagi pad bilježi se 2018. i 2019. godine, dok je nešto drastičniji u ovoj godini.

Najveći rast imali smo 2017. godine kada smo ostali bez 4.498 državljana, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

Samo u razdoblju od 2015. godine do 2018. godine, po osnovu administrativnih taksi u predmetima odricanja od bh. državljanstva uplaćeno je 9.783.635 KM.

Prema istraživanju koje je radila njemačka Fondacija Friedrich Ebert pod nazivom “Održivost emigracija iz Bosne i Hercegovine”, kao razlozi za napuštanje BiH navedeni su potraga za poslom, korupcija i nepotizam, nekvalitetne javne usluge, bolja budućnost za obitelj i djecu, bolja kvaliteta života u inozemstvu, strah od neizvjesnosti itd.

– U postupku odricanja od bh. državljanstva stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim da dokažu činjenice da već posjeduju ili im je zajamčeno stjecanje državljanstva druge države i da dostave dokaz da imaju boravak u državi čije državljanstvo posjeduju ili tek stječu – naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH, prenosi Dnevnik.ba pisanje N1.

Bild.baKomentari

Next Post

Pet najpopularnijih online igrica u 2020. godini

Sri ruj 30 , 2020
Industrija online igrica je porasla u digitalnom vremenu. Ljudi su oduvijek voljeli igrice, a lakim pristupom internetu u današnje vrijeme, razvile su se online igrice koje dopuštaju ljudima diljem svijeta da igraju zajedno ili se pak natječu jedni protiv drugih. Internet je praktički uklonio sva ograničenja i sada u samo […]