Osmanović: “Javnost reagira nezadovoljstvom i ljutnjom prema Tužiteljstvu”

Izvor: Fena

Foto: Fena

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović pozdravio je ocjene predstavnika međunarodne zajednice o potrebi da tužiteljske institucije funkcioniraju bez političkih utjecaja.

-Svjedoci smo da javnost reagira nezadovoljstvom i ljutnjom prema Tužiteljstvu, što je situacija koju niko ne želi. Istovremeno, niko ne spori da postoje snažni politički utjecaji koji stoje iza pokrenutih istraga. Da nema tih političkih utjecaja ne bi bilo ni pritiska javnosti. Građani i javnost imaju pravo da traže da Tužiteljstvo bude neovisno, a to je zadatak i zakonodavne vlasti, navodi Osmanović u izjavi za javnost.

Javnost je, kaže, upoznata s izvještajem eksperta Europske komisije Reinharda Priebea koji je vrlo jasno i detaljno konstatirao da postojeći sistem Tužiteljstva i VSTV-a nije ni nezavisan ni efikasan.

-Reforma pravosuđa je nasušna potreba društva i države u kontekstu našeg europskog puta i u općih zahtjeva građana za pravdom. Iznošenje teza da je sve u redu s Tužiteljstvom i VSTV predstavlja pogrešan pristup, koji zapravo samo dalje produbljuje nepovjerenje u pravosuđe, istaknuo je Osmanović.

Bild.ba

Posted in BiH


Komentari

Next Post

HDZ žestoko SDA-u: Nećemo dopustiti ucjenjivanje Hrvata!

Uto lip 2 , 2020
Također, naglašeno je da se Stožer civilne zaštite HNŽ-a, kako kažu, pored svih nedaća i pokušaja opstrukcije uspješno nosio sa svim zadacima koje je nedaća pandemije za sobom nosila.