Ovaj njemački bračni par se obogatio preko noći, stvorili cjepivo protiv korone

BILD.BA | 11. STUDENOG 2020. | 08:49BBC

Nakon ovog uspjeha, vrijednost njihove tvrtke porasla je na 21 milijardu dolara te se sada nalaze među 100 najbogatijih Nijemaca.

Američka multinacionalna kompanija Pfizer Inc., koja razvija cjepivo protiv koronavirusa u suradnji s njemačkom tvrtkom BioNTech, najveća je farmaceutska industrija na svijetu i na 57. mjestu je popisa najvećih svjetskih kompanija prema popisu časopisa Fortune 500 iz 2018.

U 2019. ostvarila je dohodak od 51,75 milijardi dolara i imala je 88.300 zaposlenih. Razvija i proizvodi lijekove i cjepiva za bolesti od raka do kardioloških i neuroloških. Uspješni lijekovi su Lipitor za sniženje kolesterola u krvi, Lyrica za neuropatske bolove, Diflucan protiv oralnih gljivica, Zithromax antibiotik, Viagra za mušku potenciju, Celebrex protiv upala itd. Tvrtku su osnovali 1848. bratići pristigli iz Njemačke, Charles Pfizer (zapravo Karl Pfizer) i Charles F. Erhart, a već je početkom 20. stoljeća bila jedna od ključnih u farmaceutskoj industriji, posebno je porasla tijekom Prvog svjetskog rata.

Kupovala je farmaceutske industrije u svijetu, a s nekima se i udružila. Laboratorije za istraživanja otvorila je 1960. Novi rast prodajom ključnih lijekova zabilježen je 80-ih.

Pfizer uložio, BioNTech dao znanje

No, iako je Pfizer uložio u stvaranje cjepiva, ono je razvijeno uz pomoć njemačke kompanije BioNTech. Dr. Ugur Sahin i dr. Ozlem Tureci (na slici) bračni su par i suosnivači njemačke tvrtke BioNTech i, slično osnivačima Pfizera, također useljenici, oboje porijeklom iz Turske.

Nakon ovog uspjeha, vrijednost njihove tvrtke porasla je na 21 milijardu dolara te se sada nalaze među 100 najbogatijih Nijemaca.

No, put do toga nije im bio posut ružama. Kako piše Sky News, kao djeca imigranata živjeli su skromno. Sahin, danas glavni direktor BioNTecha, rođen je u turskom Iskenderunu te je u Zapadnu Njemačku preselio kada je imao četiri godine. Otac mu je bio gastarbajter, radnik migrant u tvornici Ford u Kölnu. Školovao se za liječnika u Kölnu i Hamburgu, a poseban fokus usmjerio je na istraživanja imunoterapije. Tijekom studiranja je i upoznao svoju suprugu Tureci. Ona je danas nadležna za medicinska istraživanja te tvrtke. Rođena je u Njemačkoj u obitelji turskog liječnika koji je preselio iz Istanbula.

U jednom intervjuu su otkrili da su u laboratoriju bili čak i na dan vjenčanja.

Glavni fokus im je inače borba protiv raka. Testirali su mogućnosti korištenja modificiranog genetskog koda u borbi protiv raka, a onda su to primjenili i na novo cjepivo. Pokazalo se da njihovo cjepivo koje koristi mRNA genetski materijal za poticanje tijela da proizvodi antitijela ima učinkovitost od 90%.

FosunOsim američkog giganta, partner im je i kineski proizvođač lijekova.

Bild.baOcjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.