Papa Franjo otkrio što misli o nuklearnom naoružanju

Izvor: Dnevnik.ba

Papa Franjo
Papa Franjo

Papa Franjo je, povodom 75. godišnjice atomskog napada na Hirošimu, pozvao na mir i rekao da su upotreba i posjedovanje atomskog oružja nemoralni.

“Nikada nije bilo jasnije kako bi mir mogao procvjetati, svi ljudi bi morali položiti ratno oružje, a posebno najmoćnije i najdestruktivnije oružje – nuklearno oružje koje može osakatiti i uništiti cijele gradove, čitave države”, rekao je papa u poruci organizatorima obilježavanja godišnjice, prenosi Beta.

Podsjetio je da se, tijekom posjete Japanu 2019. godine, molio na spomeniku mira u Hirošimi i da se sastao sa preživjelima.

“Upotreba atomske energije u svrhe rata je nemoralna, baš kao što je i posjedovanje nuklearnog oružja nemoralno”, dodao je papa.

U Japanu se u četvrtak obilježava 75 godina od američkog nuklearnog napada na Hirošimu, što je bio prvi takav napad u povijesti čovječanstva.

Komemoracija je održana usprkos pandemiji koronavirusa, ali su u Memorijalni park mira ove godine mogli ući samo preživjeli i njihove obitelji.

SAD su 6. kolovoza 1945. godine bacile atomsku bombu na Hirošimu, čime su ubrzale okončanje Drugog svjetskog rata. Do kraja te godine u eksploziji i od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom umrlo je oko 140.000 stanovnika tog grada.

U narednim godinama, sve do danas, mnogi preživjeli su umirali od leukemije i drugih bolesti uzrokovanih radijacijom, ali niko sa sigurnošću ne može reći točan broj žrtava bombardiranja.

Bild.baKomentari

Next Post

Europska omladinska kartica bit će predstavljena u Mostaru

Čet kol 6 , 2020
Predstavljanje programa Europske omladinske kartice u BiH održat će se na Međunarodni dan mladih, 12. kolovoza u Centru za kulturu Mostar u 11 sati.
Stožer