Peršić nas pokušava uvjeriti kako policijski sat zapravo to nije

Zlatan Peršić gostovao je u emisiji BHT1 uživo i govorio o mjeri ograničenja kretanja koju je danas najavio federalni stožer.

BILD.BA | 10. STUDENOG 2020. | 17:36Peršić

Glasnogovornik federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić gostovao je u emisiji BHT1 uživo i govorio o mjeri ograničenja kretanja koju je danas najavio federalni stožer.

- Krizni stožer je donio novu naredbu, ali je tu nekoliko novih stvari, ona koja stupa na snagu sutra navečer, ograničenje kretanja od 23 sata do 5 ujutro, svi su izuzeti koji su uključeni u borbu s koronavirusom, radnici koji rade u tom vremenu, vozači, busevi… svi oni da bi se mogli kretati u ovom razdobolju trebaju imati odobrenje poslodavca. Iako se ovo naziva policijskim satom, on to nije, to je ograničenje za sve koji ne rade u tom razdoblju, to je zato što se nakon 23 sata organiziraju skupovi u ugostiteljskim objektima i tako dalje. Novom naredbom je dozvoljeno okupljanje 30 osoba u zatvorenom i na otvorenom, ali prostor mora biti toliki da je moguća distanca te je obvezno nošenje maski i provođenje drugih mjera osobne zaštite - rekao je Peršić.

Govoreći o održavanju nastave, kazao je kako je preporuka onlajn nastava osim od prvog do petog razreda.

https://www.youtube.com/watch?v=0f0x4_9lIKE

- To je odavno regulirano i nema novih mjera. Treba kazati kako u toj populaciji nema porasta novooboljelih. Porast se vidi među starijima od 24 te onima iznad 65. Zato ponavljamo da stariji trebaju maksimalno izbjegavati izlazak iz kuće i kontakte s drugim ljudima - rekao je.

Govoreći o efikasnosti dosadašnjih mjera, Peršić je istaknuo kako su neke mjere, poput maski, uvedene još davno, tijekom ljeta.

- Te mjere doprinose da se virus ne širi u tolikoj mjeri. Dolaskom jeseni, došlo je do širenja virusa i zbog toga ponavljamo da su mjere osobne zaštite esencijalne - najvažnije u ovom trenutku. Govorimo o bolesti koja se prenosi s čovjeka na čovjeka i za koju ne postoji injekcija niti lijek - rekao je Peršić dodavši da bi se širenje smirilo ako bi se 90 posto ljudi pridržavalo mjera.

Po njegovim riječima, sam zdravstveni sektor se ne može boriti s pandemijom.

- Ovo je opća društvena kriza… Ona sa sobom nosi i socijalne i ekonomske posljedice i zato je neophodno napraviti opću društvenu koaliciju u borbi protiv epidemije - kazao je Peršić.

https://www.bild.ba/od-sutra-nam-uvode-policijski-sat-samo-ga-nece-tako-zvati/

Bild.baOcjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.