Petritsch: Inzkova odluka pobjeda za Dodika

Bivši visoki predstavnik kaže da je negatore genocida davno trebalo sankcionirati korištenjem odredbi Kaznenog zakona FBiH.

Austrijski diplomat Wolfgang Petritsch, koji je kao visoki predstavnik u BiH, nakon Paddyja Ashdowna, najviše koristio mehanizam Bonskih ovlasti u razgovoru za Fokus.ba prokomentirao je potez Valentina Inzka o nametanju izmjena zakona kojim se između ostalog zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, piše Fokus.ba.

Petritscha su upitali kako komentira i bojkot političara iz Republike Srpske u državnim institucijama zbog čega je već došlo do otkazivanja sjednica oba Doma Parlamenta kao i Vijeća ministara BiH.

-Gnušam se nad onima koji poriču genocid u Srebrenici i već godinama smatram da oni trebaju odgovarati. Moje misli su sa žrtvama za koje sam 2001. godine osnovao Memorijalni centar u Srebrenici i kao i mezarje/groblje u Potočarima. Ne razumijem zašto visoki predstavnici odavno nisu iskoristili zakonske mogućnosti iz Krivičnog zakona Federacije BiH kako bi negatore pozvali na odgovornost. Ova mogućnost postoji, ali nikada nije korištena – rekao je Petritsch.

On navodi da ovu posljednju Inzkovu odluku, koji je nakon 12 godina napustio BiH, sada mora provesti novi visoki predstavnik. Petritsch se pita kako će to ići.

-Svakako da ova odluka jača ekstremiste i ne rješava stvarni problem pomirenja među etničkim grupama. Ova odluka je pobjeda za Dodika, i to sa žaljenjem moram reći, i ona slabi državnu strukturu u Bosni i Hercegovini. Time je Christian Schmidt preuzeo izuzetno težak zadatak i započinje svoju dužnost usred egzistencijalne krize u zemlji. Umjesto da se može okrenuti stvarnim egzistencijalnim pitanjima BiH, on se sada suočava s povratkom u etnički sukob sa Srbima – kao 1995. godine. Dakle, zaostatak za Bosnu i nikakva pomoć za žrtve rata, i to me zaista boli – naglasio je Petritsch.

On dalje naglašava da su napori EU i SAD na novom izbornom zakonu također dovedeni u pitanje. Umjesto jačanja države Bosne i Hercegovine, smatra Petritsch, ona je dodatno oslabljena „bojkotom bošnjačko-srpske strane“.

-Međutim, pozitivno je što se vidno smanjuje poricanje genocida u Srebrenici, naprimjer na Twitteru , dodao je on.

No, s obzirom na antidejtonsko ponašanje službenika iz RS-a s Miloradom Dodikom na čelu, Petritscha smo upitali postoji li osnova za ponovno djelovanje OHR-a u ovom slučaju.

-Ne znam da li bi gospodin Schmidt mogao ponovo koristiti Bonska ovlaštenja nakon Inzkove kontroverzne odluke. Tko će poslušati njegovu odluku – istaknuo je Petritsch.

Bez sumnje, novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je u osjetljivoj poziciji. Bivšeg visokog predstavnika u BiH smo upitali što bi Schmidt trebao učiniti?

-Gospodin Schmidt je iskusni njemački političar. Bio je ministar i član Parlamenta (Bundestag) i poznaje Balkan i političare koji su sada aktivni, poput predsjednika (Srbije) Vučića i premijera (Hrvatske) Plenkovića. Ovo je dobar preduvjet za izlazak iz trenutne krize. I zaslužuje svaku podršku, jer se radi o europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine – poručio je Petritsch za Fokus.ba.

Bild.ba

Previous articlePoznata lokacija gdje će Lidl otvoriti prvi market u BiH
Next articleSamo putovnica Kosova slabija od BiH putovnice u regiji