Potvrđeno je: Puljić pisao institucijama kako mu je život ugrožen!

Foto: BHRT

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić pisao je državnim institucijama Bosne i Hercegovine u vezi s misom za ubijene na Bleiburgu koja bi se trebala služiti u Sarajevu 16. svibnja, tvrdeći da je ugrožena njegova sigurnost.

Kardinal Puljić je u svom dopisu istaknuo kako je njemu “ugrožen život, kao i općenito ovdašnjim katolicima”, a o svemu je upoznao i Vatikan, navodi portal Faktor.

BHRT-u je izvor iz jednog državnog ministarstva potvrdio da je kardinal, između ostalih, uputio pismo Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Kako navode mediji, kardinal Puljić u svom dopisu ističe kako su “u javnosti posebno digli političku hajku i medijski linč gospoda iz Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić”.

– Ne ulazim u njihove motive jer nije moja nadležnost, ali su stvorili takvu klimu netrpeljivosti gdje je ugrožen i moj život i tolikih katolika radi ove klime koja je nastala – kazao je Puljić.

Puljić je u obraćanju bh. institucijama također naveo i to da mu je “žao što se s mrtvima manipulira u političke svrhe jer je slaviti misu za pokojne naša dužnost i obaveza”, prenoio je ranije danas portal Faktor.

Naveo je i to da se crkva “ograđuje od takve klime” te se nada će institucije kojima se obratio “zaštititi vjernička prava i slobode i ne dati izmanipulirati u političke svrhe”.

Bild.baKomentari

Next Post

Ovi podaci o BiH i koronavirusu bi vas mogli iznenaditi

Sri svi 13 , 2020
Ovaj podatak je objavila Svjetska zdravstvena organizacija u BiH što nas je ohrabrilo da nastavimo na isti način borbu protiv štetnih posljedica koronavirusa u BiH