Proslavljen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Proslavljen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska (RS) danas prvi put obilježavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Datum 15. rujan je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front.

U svim općinama u Srbiji i RS trgovi i središnje ulice okićene su narodnom i državnom zastavom Republike Srbije.

Sve državne institucije i javni objekti okićeni su srpskim zastavama, a s fontane na Slaviji emitirane himne Republike Srbije i RS.

Zastave su i na svim institucijama u Banjaluci, gde je večeras na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja održana svečana akademija.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedinstveno s težnjom da RS i Srbija budu, kako je rekao, jedna država – gradeći sigurnost i budućnost cijele regije.

On je u obraćanju ispred Palate RS u Banjaluci rekao da je srpska vojska u Prvom svjetskom ratu, probijajući Solunski front, našla snagu i motiv da oslobodi srpske prostore, pa i Banjaluku.

“Na Aranđelovdan 1918. godine, nedaleko odavde, postrojena je srpska jedinica koja je oslobodila Banjaluku i taj ćemo prostor urediti da bude mjesto sjećanja”, poručio je Dodik.

On je rekao da su ovi prostori u to vrijeme željeli da se pripoje Srbiji, u čemu se nije uspjelo, ali da postoji “istorijska težnja ovdašnjeg srpskog naroda u tom smjeru, što je prirodno u političkom smislu”.

Dodik je naglasio da je nedopustivo da se Srbi u BiH, u zemlji u kojoj su rođeni, nazivaju agresorima.

“Pokušavaju ukinuti naša prava, RS i to je njihova službena politika, ali naša politika je politika mira, čuvanja naših vrijednosti. Ovaj dan je dan srpskog jedinstva i pripadanja srpskom narodu. Nismo bosanski Srbi, već želimo biti poštovani kao jedan narod i da ne budemo u tom smislu ponižavani. Mi smo Srbi i samo tako možemo sudjelovati u dijalogu”, rekao je Dodik i dodao da je prirodno da Srbi žive u jednoj državi.

On smatra da, ako dijalog Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH ne bude uspješan, treba jačati težnju da Srbi odavde žive u miru u svojoj državi.

Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je da se ovaj praznik obilježava sa željom da RS i Srbija vječno žive, da se razvijaju, da zajedno slve i da ne zaborave sve važno u svojoj prošlosti i povijesti te da odgovore na izazove koji ih čekaju u budućnosti.

Cvijanović je u obraćanju ispred Palate RS nakon što joj je izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin uručio replike ratnih zastava, u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera RS Radovana Viškovića, istaknula da je sigurna da će Srbija i RS biti jedinstvene.

“Ovo je jedna od velikih stvari koje radimo zajedno, ali nikada na štetu bilo koga drugoga i uvijek na ponos nečega što su naši zajednički i pojedinačni rezultati. Radujemo se i veselimo svemu što radi Srbija na svom putu razvoja, te smo sigurni da njenu podršku imamo i u budućnosti. Važno je da poštujemo ono što je bitno u našoj povijesti, da znamo što je naša tradicija i identitet – a to su jedinstvo, sloboda i zastava koji nas identificiraju”, rekla je Cvijanović.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković također je rekao kako ovaj dan ima veliki značaj za srpski narod.

“Ovo je praznik koji obuhvaća naše korijene i postojanje, ne samo Srba koji žive u Srbiji, već i na svim prostorima van Srbije. To će biti praznik, koji će od danas, i u budućnosti, biti praznik RS i Srbije, a nadam se i nekih drugih zemalja gdje postoje Srbi”, rekao je Višković.

Izvor: Srna

Bild.ba

BiH Vijesti