Prvi zapovjednik brigade HVO-a Jure Francetić Živko Totić ispraćen na vječni počinak

Izvor: Vitez.info

Prvi zapovjednik brigade HVO-a Jure Francetić, brigadir Živko Totić preminuo je u petak, 2. listopada 2020. u 62. godini života.

Brigadir Živko Totić ispraćen je na posljednji počinak u nedjelju, 4. listopada 2020. godine, na Gradskom groblju u Vitezu.

Uz suprugu Ljubicu, sina Žarka i nevjestu Sonju te braću Ivicu, Ljubomira, Franju i sestre Katu i Željku među ožalošćenima su obitelji Totić, Zrnić, Tomić, Lozančić, Jurić i Marić, kao i mnogobronja ostala rodbina i prijatelji.

Svima izražavamo iskrene izraze sućuti.

Živko Totić bio je prvi zapovjednik brigade HVO-a Jure Francetić iz Zenice. Prije dvadeset i sedam godina, 15. travnja 1993. godine, u jutarnjim satima pripadnici A BiH u Zenici, u naselju Podbriježje, presreli su zapovjednika HVO-a Zenica, Živka Totića, njegova četiri pratitelja, Ivicu Vidovića, Antu Zrnića, Marka Ljubića i Tihomira Ljubića izrešetali mecima iz automatskog oružja, a zapovjednika Totića odveli u nepoznatom pravcu. Tom prilikom ubili su i slučajnog očevica-prolaznika, muslimanske vjeroispovijesti. Kasnije, pod pritiskom UNPROFOR-a Živko Totić je zamijenjen za trojicu kasnije uhićenih mudžahedina, iz sastava postrojbi A BiH.

Pripadnici brigade „Jure Francetić“ nastavili su se boriti u potpuno opkoljenoj Lašvanskoj dolini gdje su se iskazali hrabrošću i odlučnošću , a predvodio ih je mladi zapovjednik, Željko Ljubanić. Ukupno 133 pripadnika ove brigade su poginula, dvojica se vode nestalim, a više od tristo ih je lakše i teže ranjeno. Više od 10 tisuća Hrvata Zenice nije se vratilo na svoje i u svoje opustošene posjede i domove, prenosi Vitez.info.

Bild.baKomentari

Next Post

Čovječe, skoro 400 zaraženih u Hrvatskoj

Sri lis 7 , 2020
Novih 363 osoba zaraženih koronavirusom zabilježeno je u Hrvatskoj u zadnja 24 sata, pet je umrlih, a broj aktivnih slučajeva je 1830, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer Civilne zaštite. Među aktivnim slučajevima je 344 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Od 25. veljače, kada […]