Raspudić kod Stankovića otkrio da ulazi u politiku, dosadilo mu biti koristan “idiot”

Nino Raspudić

U emisiji Aleksandra Stankovića “Nedjeljom u 2” koja se emitira na HRT-u gost ove nedjelje je filozof, književnik i publicist Nino Raspudić. Komentirao je predstojeće parlamentarne izbore, kandidate u utrci te mogući vlastiti politički angažman.

“Tjerao lisicu, istjerao vuka”, rekao je Raspudić Stankoviću na početku emisije. Naime, kako je kazao Stanković, Raspudić je došao umjesto Miroslava Škore koji je odustao od gostovanja u njegovoj emisiji.

“Mislim da je sat vremena na javnoj televiziji važno. Rekao sam da ću vam u emisiji reći; ulazim u političku arenu, istrčavam na teren, ulazim u ring, kako hoćete. Vrijeme je“, kazao je Raspudić dodavši da ide kao nezavisni kandidat na listi Mosta u jednoj zagrebačkoj izbornoj jedinici pod sloganom “Hrvatska se budi“, prenosi Direktno.hr.

‘Došao je trenutak da više ne budem idiiot’

“Tupim već godinama… u antičkoj grčkoj demokraciji imate pojam idiot, riječ je o etimologiji grčke riječi ‘idiotes‘; oni koji se nisu bavili javnim poslovima i puštali drugima da kreiraju njihove živote. Došao je trenutak da više ne budem idiot“, naveo je Raspudić kao razlog ulaska u politiku te dodao da se svojim autorskim djelima ipak neizravno već godinama bavi politikom.

Kao razloge naveo je još i demokratski deficit kojeg sve više prepoznaje u političkim procesima donošenja odluka.

“To znači da sve više odluka donose ljudi koje nitko nije izabrao, recimo problem Europske unije je taj problem, to je jedan od razloga zašto se dogodio Brexit. EU je sada opet nestala, kao kada je nestala kada se dogodila migrantska kriza. Problem je u Hrvatskoj što se neke stvari događaju po nalogu iz EU. Osim toga, dogodi se da vi glasate za HDZ, onda dobijete HNS koji vam vodi školstvo. Preferencijski glasovi to mogu spriječiti. Dovoljna su tri takva glasa po listi”, smatra Raspudić.

Kap koja je meni prelila čašu je trenutak u kojem sam prepoznao da iza Stožera, ne ulazeći u njihovu stručnost, paralelno djeluje jedan politički PR. Oni žele nagurati izbore što prije, gdje u situaciji gdje vam je ograničena sloboda kretanja i javno okupljanje, oni raspisuju izbore”, mišljenja je Stankovićev sugovornik.

S kim će surađivati ako uđe u Sabor?

Raspudić je osudio političko djelovanje Milorada Pupovca jer misli “da je trajno kompromitirao položaj nacionalnih manjina u Saboru“. ” Milorad Pupovac je jedna figura koja stalno nabija neku vrstu tegobe, moralno kamatarenje, do činjenice da imamo njegov ‘Bermudski trokut‘ gdje on kontrolira kako Pupovac Pupovcu daje novce. Nije moguće da s njim budem u koaliciji”, kazao je.

Dodao je i da čelnik HDZ-a Andrej Plenković neće dobiti njegovu ruku za premijera jer je “HDZ napravio jako loše stvari u posljednje četiri godine zbog čega sam ušao u politiku“.

A Škoro, pitao je Stanković? “Vidjet ćemo“, kratko mu je odgovorio Nino Raspudić.

Po volji mu nije ni SDP čiji je šef Davor Bernardić javno obznanio da neće surađivati s Mostom. “Ne dijelim neke temeljne političke vrijednosti s SDP-om i mi smo na drugim stranama političkog spektra”, objasnio je Raspudić.

Što se tiče predsjednika RH Zorana Milanovića, on je po Raspudićevom mišljenju po pitanju BiH napravio jedan pozitivan i vrijedan politički zaokret. “Žao mi je što je na samom početku mandata propustio biti predsjednik svih građana i sad ćemo iduće četiri godine slušati ideološka prepucavanja”, ocijenio je u ‘Nedjeljom u 2’ Nino Raspudić.

Ujedno je najavio da ulaskom u politiku više ne može pisati za Večernji list sa stajališta neovisnog analitičara te da će za svoje čitatelje napisati oproštajnu kolumnu.

Bild.baKomentari

Next Post

Vjernici se vratili na Trg Svetog Petra

Ned svi 24 , 2020
Oni su usmjerili pogled ka prozoru s koga se Papa obično obraća vjernicima.