Rukovodstvo RS-a posjetit će Vučića

U Beogradu će danas biti održan sastanak rukovodstva Republike Srpske s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon toga je planiran i ručak s opozicijskim političarima iz ovog entiteta.

Najavljeno je da će sastanku prisustvovati predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i neki entitetski ministri.

Iskoristiti će priliku da razgovaraju i o posljednjim aktualnostima u Bosni i Hercegovini, a vezano za odluke prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka i sve ono što se događalo nakon što je on iskoristio bonske ovlasti.

Dodik je kazao da će rukovodstvo RS-a izvijestiti Aleksandra Vučića o svemu u BiH, ali i mogućnosti da se Republika Srpska približi inicijativi “Otvoreni Balkan”. S druge strane je Vučić pak poručio da će Srbija uvijek brinuti o Srbima u ovom entitetu.

Predsjednik Srbije je naglasio više puta da želi mir u regiji: “Izaći ćemo s konkretnim prijedlozima kako da s Bošnjacima vodimo dijalog, moramo pokušati izgraditi bratske odnose u budućnosti. Vrijeme je da pokušamo u narednih pet, deset ili 15 godina uspostaviti najprije prijateljske, a zatim bratske odnose”.

Osim funkcionera RS-a, u Beograd bi trebali stići i opozicijski političari koji neće prisustvovati službenom sastanku, ali bi trebali biti na ručku koji je planiran nakon sastanka, prenosi Klix.

Bild.ba

Previous articleZbog optužbi za seksualno zlostavljanje Biden pozvao na ostavku Cuoma
Next articlePadaju svjetski rekordi na OI u Tokiju