Šarović: Schmidt nema što tražiti u RS-u ako dolazi s bonskim ovlastima

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, poručio je danas kako smatra da je Parlament jedino mjesto gdje se danas u BiH može donositi zakon ili odluke takvog karaktera, a ne jedan čovjek koji u odluci ima ambiciju da bude vrhovni autoritet za tumačenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Ta namjera ima toliku dubinu o kojoj trebamo razmišljati. Podržali smo dva zakona u NSRS-u i to je adekvatan odgovor, vjerojatno se neće stati na tome i bit će potreba za zajedničkim odgovorima i u idućim tjednima i mjesecima, vodeći računa o općim interesima dok tragamo za rješenjima u kojim će se bilo koje pitanje izvući iz nadležnosti visokog predstavnika i staviti ga u Parlament BiH ili druge parlamente koji mogu odlučivati”, kaže Šarović.

Ističe da je ovo vrlo složen period, a za današnju sjednicu NSRS-a kaže da je vrlo važna.

“Ovo je možda jedan od najdelikatnijih trenutaka za BiH i o tome trebamo voditi računa i procjenjivati sve posljedice do kojih može doći nakon Inzkove odluke”, dodao je.

Kaže da fokus RS-a ne treba biti na sadržaju njegove odluke.

“Ne trebamo na bilo koji način uvrijediti ili udariti na one na koje ne trebamo udariti, koji ne trebaju trpjeti zbog naših političkih neslaganja, pogotovo na obitelji poginulih. Već na Inzkovu namjeru da nametne odluku snagom zakona u zemlji koja ima ambiciju biti suverena. Na to nema pravo”, smatra Šarović.

Kaže da je to poruka i novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu, koji danas dolazi u BiH.

“Takvu praksu ne može nastaviti. Ali ako je to učinio Inzko, to će uraditi i Schmidt, kojem ćemo reći da se s tim ne slažemo, da na to nema pravo i da se suoči s činjenicama koje mu šalju politički predstavnici iz RS-a”, kazao je Šarović.

Ističe da se oporba slaže s vlasti o ovim pitanjima, jer je to opći interes, ali da su ogromne razlike među njima u svim ostalim pitanjima.

“Ali naše političke i druge razlike u vezi s vođenjem zemlje, upravljanjem RS-om i ključnim pitanjima u zemlji ostaju i mi smo apsolutno na suprotnim stvarima. To je bilo jučer, danas je i tako će i ostati. To je odgovor našim građanima u kojoj poziciji je danas SDS. Nismo razgovarali o prijedlogu neke koncentracijske vlade, SDS neće sudjelovati u tome i to nije prihvatljivo”, dodao je.

Poslao je i poruku Christianu Schmidtu ako bude koristio bonske ovlasti.

“Naša vjerovanja su da bonske ovlasti neće koristiti uopće, da na to nema prava i da će biti dočekano odbijajuće u RS-u. Ako dolazi s bonskim ovlastima, onda nema što tražiti u RS-u i njegova misija će propasti i bit će jedan od onih koji je donio novu krizu u BiH. Očekujem da se to neće dogoditi. On dolazi iz ozbiljne zemlje, on je ozbiljan političar i mislim da shvaća ambijent u koji je došao. Mislim da mu neće pasti na pamet da posegne za takvim ovlastima, ali ako se to dogodi, mislim da će to biti eskalacija s nesagledivim razmjerima”, izjavio je.

Što se tiče zakona koji bi danas trebali biti doneseni u Narodnoj skupštini RS-a (NSRS), Šarović ističe da će biti vrlo složen proces implementacije tih zakona, misleći vjerojatno na zakon o neprovođenju Inzkovog zakona i sprječavanju uhićenja građana RS-a koji javno negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

“Takva situacija u BiH implicira da ćemo morati sjediti u više navrata kako bismo odgovorili na izazove koji slijede”, zaključio je.

Bild.ba

Previous article74-godišnjakinja na ulici u Zagrebu brutalno pretukla 83-godišnjakinju
Next articleHrvati odigrali sjajno finale i podijelili zlato i srebro!