Slovenija priznaje test iz SKB Mostar, ali ne i onaj iz Vitalisa

Izvor: Mediji

Bosna i Hercegovina kao i njeni državljani su na crvenoj listi Republike Slovenije zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ova zemlja donijela je novu odluku o prelasku granice za strane državljane, ali i za domaće koji su boravili u drugim zemljama. Ranije je obvezna karantena bila 14 dana, potom su smanjili na 10 dana.

Od sutra, 28. rujna, građani koji imaju negativan PCR test mogu ući u Sloveniju bez obvezne izolacije.

Na stranici Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu Republike Slovenije pojašnjeno je koji testovi vrijede i iz kojih država, piše Avaz.

‘-U skladu s odredbama Uredbe o naređivanju i provođenju mjera za sprečavanje širenja zarazne bolesti Covid-19 na graničnim prijelazima na vanjskoj granici, na kontrolnim punktovima na unutarnjim granicama i u unutrašnjosti Republike Slovenije, objavljene u Službenom glasniku Republike Slovenije, br. 112, od 20. kolovoza 2020., objavljujemo liste laboratorija koje smo identificirali kao odgovarajuće – piše na web stranici Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu.

Naime, Republika Slovenija priznaje rezultate testova na prisustvo virusa SARS-CoV-2, koji su provedeni u laboratorijima svih država članica Europske unije ili šengenskog područja.

Iako Bosna i Hercegovina nije niti članica EU, niti dio šengenskog područja, njeni građani će moći putovati u Sloveniju jer ova država priznaje laboratorije iz zemlje.

Čak 15 bh. laboratorija je na spisku, a to su Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina, Eurofarm Centar Laboratorija – Sarajevo, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske – Banja Luka, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske – Banja Luka, Kantonalna bolnica Dr. Ifran Ljubijankić – Bihać, Kantonalna bolnica Zenica, Klinički centar Tuzla, Laboratorij Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Opća bolnica dr. Abdulah Nakaš Sarajevo, Opća bolnica Tešanj, Privatni mikrobiološki parazitološki laboratorij Sarajevo, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Univerzitetska bolnica Foča, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Zdravstvena ustanova “Alea Dr Kandić” – Sarajevo.

Bild.baKomentari

Next Post

Oglasio se Papa o sukobu Armenije i Azerbejdžana

Ned ruj 27 , 2020
Papa Franjo apelirao je u danas na Armeniju i Azerbajdžan da riješe “njihove nesporazume” kroz pregovore nakon sukoba koji se dogodio oko ocijepljene regije Nagorno-Karabah. – Molim se za mir na Kavkazu i molim sukobljene strane da naprave konkretne geste dobre volje i bratstva koje mogu dovesti do rješavanja problema […]