Splitska pjevačica prisjetila se kako je zbog Tita ostala bez Eurosonga

Izvor: Jutarnji list

Screenshot: YouTube

Damir Kedžo nije jedini hrvatski pjevač koji zbog više sile nije uspio zapjevati na Eurosongu. Dok je Kedžu u planu da glazbeno zabljesne na najpopularnijem europskom muzičkom festivalu omeo korona virus, njegova splitska kolegica spriječena je zbog Tita.

Točnije, obilježavanje pete godišnjice njegove smrti.

“Bilo je to 1985. godine na Jugoviziji održanoj u Splitu, natjecanju na kojem sam nastupila s glumcem Josipom Gendom i izvela pjesmu ‘Pokora’. Osvojili smo publiku, ali i srca žirija koji nam je dodijelio prvu nagradu, koja je podrazumijevala odlazak na Eurosong. Možete misliti koliko mi je to tada, kao 25-godišnjoj pjevačici, značilo! Jer, premda sam ja u mladosti bila rokerica, Eurosong je svima nama glazbenicima uvijek bio interesantan u smislu idealne odskočne daske za daljnju karijeru. Uz to, kako sam 1984. izašla iz grupe Stijene i počela solističku karijeru, bolji vjetar u leđa nisam mogla ni sanjati. Već sam počela razmišljati koju ću ‘veštu’ imati u Göteborgu, gdje se Eurosong te godine održavao”, prisjetila se Zorica Kondža za Jutarnji list.

Međutim, nije sve išlo po planu. Dan Eurosonga bio je sve bliže, no Zorici i Gendi nitko se od domaćih organizatora nije javljao.

 “Onda smo nekako preko teških veza uspjeli saznati da neće biti ništa od našeg odlaska na Eurosong zbog obilježavanja pete godišnjice smrti Josipa Broza Tita. Naime, Eurosong se održavao 4. svibnja 1985., točno na petu godišnjicu Titove smrti, pa se u cijeloj bivšoj državi taj dan obilježavao kao Dan žalosti. Kako to podrazumijeva prilagođavanje televizijskog i radijskog programa, nikakvo pjevanje i glazbeno nadmetanje nije dolazilo u obzir”, rekla je Kondža.

Bild.baKomentari

Next Post

SIPA u Mostaru lišila slobode jednu osobu zbog krivotvorenja novca

Pon lip 29 , 2020
Osoba lišena slobode privedena je u prostorije SIPA-e, gdje će biti kriminalistički obrađena.