Jeste čuli za ovo zanimanje? To rade samo četiri osobe na svijetu, a među njima i Hrvat!

Jeste čuli za ovo zanimanje? To rade samo četiri osobe na svijetu, a među njima i Hrvat!

Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Filip Borak (25) je, kako sam kaže, “specijalist za udarce” i jedna od četiri osobe na svijetu koja je za to obučena.

Idok se ostatak nogometnog svijeta brine o transfernim cijenama igrača, o tome koga dovesti, koga ne… Gorica je odlučila investirati u čovjeka koji će njihove igrače nadograditi. Naime, u timu trenera Valdasa Dambrauskasa je i Filip Borak (25), kako sam kaže, “specijalist za udarce” i jedna od četiri osobe na svijetu koja je za to obučena.

Pri kraju svoje nogometne karijere naletio sam na Barteka Sylwestrzaka i počeo raditi po njegovoj metodi. To je čovjek koji je 20 godina analizirao udarce na samome sebi, proučavao je putanju i slično i razvio metodu po kojoj radim. Rezultati su bili vrhunski i to me zaintrigiralo. Potom mi se dogodila ozljeda i prestao sam igrati nogomet, počeo sam razmišljati i vidio budućnost u ovome. Otišao sam u Englesku gdje on radi s vrhunskim klubovima i premierligaškim igračima i sve naučio – kaže Filip za Večernji pa opisuje što točno radi:

– Sve se svodi na to da snimim igrača, način na koji udara, položaj stopala… a nakon toga ga ispravljam. Pregledam snimku, vidim što radi krivo i korigiram ga savjetom i pokazno. Momčadi se može pomoći i analizom suparničkih igrača, vidim kako se priprema, kako udara loptu, mogu pomoći savjetom i golmanima – kaže novi član turopoljske ekipe koji ima povijest s Goricom.

– Do suradnje je došlo jer sam bio povezan s ljudima iz kluba još kada sam bio igrač. Imao sam ponude da dođem igrati u Goricu, bile su i opcije igranja u Žalgirisu sa sadašnjim sportskim direktorom Gorice.

Ostali smo u kontaktu i, kada sam se počeo ovime baviti, njima se to činilo zanimljivim. Radio sam potom s Faroukom Miyom koji je nakon suradnje jako brzo prodan i klub je u tome vidio potencijal za sve svoje igrače. Ovo je nešto jedinstveno u svijetu nogometa, samo smo četvorica koja se time bavimo. Očekujem velike stvari, posebice jer su igrači zainteresirani, zanimljivo im je i vole raditi.

Bild.ba