POTRES U HNS-u Hrvatskom sucu prijeti drastična kazna

Ekspresna reakcija Marijana Kustića, koji je nakon širenja snimke primitivnog Bebekovog ispada momentalno stavio riječkom suca na led, dokazuje da bi kazna mogla biti drastična. Bebek večeras sudi u Varšavi, a do podne mora predati izvještaj šefu hrvatskog nogometa. U problemu je i Bruno Marić.

“Nastavno na audio snimku suca Ivana Bebeka, koja se pojavila u medijskom prostoru, molimo Vas za Vaše pismeno očitovanje”, rečenica je koju je Lukša Jakobušić, prvi čovjek Hajduka, poslao u središnjicu HNS-a, preciznije predsjedniku Marijanu Kustiću, prvom čovjeku sudačke komisije Bruni Mariću i povjereniku za suđenje Ivanu Novaku, nakon što je objavljena audiosnimka na kojoj, kako su nam potvrdili u vrhu HNS-a, najistureniji hrvatski sudac u primitivnom ispadu teško vrijeđa splitskog novinara Blaža Duplančića i navijače Hajduka, piše Večernji.hr.

Kako se doznaje iz pouzdanih izvora u Savezu, brzo je ustanovljeno da je snimka autentična, iz Varšave nam se prije utakmice javio i Bebek koji večeras sudi susret Europa lige između Legije i Leicestera, ali danas do podne mora sastaviti hitno očitovanje Kustiću i pobočnicima koji su, nakon što je snimka procurila u javnost, momentalno pokrenuli disciplinski postupak protiv riječkog suca.

Bruno Marić u problemu 

Očitovanje do podne mora predati i Bruno Marić koji je za Večernji list jučer bio škrt na riječima. Dan je proveo razglabajući u situaciji koja bi mogla prelomiti karijeru najpotentnijeg hrvatskog suca, s kojim je Marić u izvrsnom odnosu.

No njegov ispad uvelike šteti direktno Kustiću i njegovom političkom zadatku da vrati i sačuva mir reprezentaciji u Splitu. Na tome je zaradio povjerenje da i službeno preuzme nogometni savez koji je godinama operativno vodio, s obzirom na to da je Davor Šuker bio tek fiktivni predsjednik HNS-a.


Marić i Bebek do podne će poslati svoja obrazloženja, a onda će HNS-ove instance odlučivati o sankcijama. One su propisane Disciplinskim pravilnikom, mogu biti novčane, ali i puno represivnije. Bebek može zaraditi dugu suspenziju kao i zabranu suđenja Hajduku, iako je nejasno zašto je uopće sudio klubu prema kojem nakon napada koji je doživio u Sinju teško može biti objektivan.

To najbolje zna Bruno Marić, koji je nakon goleme greške na Poljudu u derbiju Hajduka i Dinama, sazvao press konferenciju i objavio da više neće suditi najveći hrvatski derbi.

Marić je friško preuzeo mjesto šefa hrvatskih sudaca i prilično je bijesan da mu se događaju incidenti ovakvog tipa i da na njima gubi svoju poziciju i utjecaj u HNS-u.

Bebek može naštetiti i Kustiću, zato bi kazna mogla biti drastična 

Hajduk je, unatoč političkom peglanju odnosa s HNS-om, i dalje ostao bez ikakvog utjecaja u uredima u Hiltonu i kako doznaje Večernji.hr, zasad se nema namjeru ponovo očitovati u slučaju.

Na posljednjem gostovanju reprezentacije u Splitu, podsjetimo, Jakobušić nije sjedio u loži uz čelnike HNS-a i splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka, već je utakmicu pratio s istočne tribine.

Nakon objave audio snimke na kojoj se čuju teške uvrede prema Duplančiću i kompletnoj hajdučkoj zajednici, iz splitskog kluba su neslužbeno kontaktirali s novinarom, a to nije napravio zasad nitko iz HNS-a, kao ni sudac Bebek.

Osim sankcija HNS-a, a jasno je da će one bez obzira na pravilnik ovisiti o volji Izvršnog odbora ili još preciznije, nekoliko najutjecajnijih ljudi unutar Saveza, Bebeku prijeti i sudski postupak o kojem razmišlja dugogodišnji splitski novinar i Hajdukov kroničar te suvlasnik Dalmatinskog portala.

Za njegovu karijeru bit će važnija odluka HNS-a koji razmišlja o drastičnoj kazni, a o tome svjedoči i ekspresna reakcija na webu Saveza te momentalno stavljanje Bebeka na led, a Marića u vrlo delikatnu, kriznu situaciju.

Podsjetimo, na kompromitirajućoj snimci čuje se glas, za koji se vjeruje da pripada Bebeku, koji govori:

“Kažem ti, Livaja se okreće, ovaj diže ruke, dolazi do nekog kontakta. Livaja svoju nogu gura malo u desno, dođe do kontakta i onda se ta noga odbije od tog kontakta. Ok, da, ali lagani kontakt i onda on sam sebi zapne nogu. Mislim, to što je on sam sebi zapeo nogu, to bi i bio penal da je taj kontakt, ovaj… Da Livaja nije u principu u svojoj kretnji, jednako kako je ovaj došao do Livaje, došao i on do njega. Tako da, mislim, to meni nije kazneni udarac i ne može bit kazneni udarac. Odnosno, ako ga sviraš, može proć, ali mislim da to nije kontakt za prekršaj.

A ako ćemo mi ić da bi zadovoljili, ne znam, Hajduk ili navijački puk Hajdukov pa da ne bi oni onda mijaukali, onda najbolje da krenemo utakmicu sa 2:0 na Poljudu pa da onda nastavimo dalje, da možemo normalno sudit. Ali recimo, pričao sam s pet novinara splitskih i oni kažu da njima isto to nije dovoljno za kazneni udarac. Normalno, oni to nemaju muda napisat. Blaž Duplančić je to što je, uvijek je bio isti takav i umrijet će takav. Onaj tko je malo duže u nogometu, već je navikao na iste scenarije iz ove kuhinje dolje. Ma, nemam se snage više ni živcirat da ti budem iskren”.

Bild.ba

Previous articleČitlučanin uhićen zbog ubojstva u Njemačkoj
Next articleSve je spremno za 13. manifestaciju Hercegovački plodovi Mediterana
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments