Sutra zajednička sjednica slovenske i mađarske vlade u Celju

Premijeri Slovenije i Mađarske Janez Janša i Viktor Orban predvodit će u srijedu u Celju zajedničku sjednicu dviju vlada, objavio je u utorak ured predsjednika slovenske vlade.

Kako se navodi u priopćenju, sastanak je namijenjen nastavku i intenziviranju bilateralne suradnje dviju zemalja koje imaju prijateljske i sveobuhvatne odnose. Razgovarat će se o suradnji na području gospodarstva, infrastrukture, obrane, unutarnjih poslova, kulture, znanosti i nacionalnih manjina.

U mađarskom izaslanstvu uz Orbana, sudjelovat će potpredsjednik vlade i ministar bez resora Zsolt Semjen, ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter, ministar obrane Tibor Benko, ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto i ministar za ljudske resurse Miklos Kasler, a na slovenskoj strani uz Janšu pet ministara u vladi i više državnih tajnika.

Predviđeni su i izdvojeni sastanci premijera, te odvojeni bilateralni razgovori ministara obiju država, radni ručak, zajednička izjava sa sjednice dviju vlada, te potpisivanje više bilateralnih dokumenata, javljaju mediji.

Janša i Orban potpisat će pismo namjere o osnivanju zajedničkog fonda za susjedne regije Mađarske i Slovenije uz rijeku Muru, gdje koncentrirano žive nacionalne manjine.

Također, predviđeno je potpisivanje dvostranog memoranduma mađarske i slovenske gospodarske komore za razvoj obrta, malih i srednje velikih poduzeća, zatim ugovora o suradnji između slovenskog poduzeća za proizvodnju lakih aviona Pipistrel s mađarskim partnerom Genevation Aircraft o transferu Pipistrelove tehnologije za ultralake avione u Mađarsku, te bilateralnog memoranduma o suradnji u razvojnoj humanitarnoj pomoći te potpori progonjenim kršćanima u okviru mađarskog programa “Hungary Helps”.

Previous articleVisa donirala Hrvatskom Crvenom križu oko četvrt milijuna maraka za potresom pogođenu Banovinu
Next articleEvo koliko se Hrvata do sada popisalo
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments