U Republici Srpskoj pet novih slučajeva koronavirusa, ukupno zaraženo 458

Foto: RTRS

U Republici Srpskoj registrirano je novih pet slučajeva koronavirusa, čime je broj zaraženih povećan na 458, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da su u protekla 24 sata testirana 362 uzoraka, te da je prisustvo virusa potvrđeno kod pet osoba, prenosi RTRS.

U pitanju je pet muškaraca.

Riječ je o muškarcima koji su bili u bliskom kontaktu s osobom koje je bilo pozitivno na koronavirus – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Šeranić je rekao da se u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci nalazi 37 pacijenata s težom kliničkom slikom od kojih je pet na respiratoru, a dva na neinvazivnoj podršci kisikom, 11 čeka nalaze u izolaciji, dok je na staroj lokaciji Pulmologije 59 osoba s lakšom i srednjom kliničkom formom.

Prema njegovim riječima, u bolnicama u Doboju, Trebinju i Istočnom Sarajevu hospitalizirana su po četiri pacijenta, a u Bijeljini dva.

Kada je riječ o centrima u kojima su osobe koje su pozitivna na koronavirus, ali nemaju simptome, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci je smješteno 101 osoba, Učeničkom domu u Bijeljini tri, Trebinju pet, a u studentskim centrima u Lukavici i Palama po dvije osobe. Aktivirali smo i te regionalne smještajne kapacitete kako bi ljudi bili bliže sredinama u kojima žive – rekao je Šeranić.

Govoreći o 196 osoba koje su se oporavile od bolesti izazvane virusom korona, Šeranić je istaknuo da su one tijekom 24 sata imale dva uzastopna negativna testa.

Njihovo zdravstveno stanje je i dalje pod nadzorom i u skladu s preporukama te osobe pratimo još 14 dana u okviru kućne izolacije. Tek poslije tih mjesec dana, ukoliko se ne pojave simptomi slični koronavirusu, možemo konstatirati izlječenje – pojasnio je Šeranić.

Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 5.326 osoba, dok je iz nadzora izišlo njih 18.118.

Šeranić je rekao da je u ukupnom broju zaraženih virusom korona u Srpskoj 55 posto muškaraca i 45 posto žena.

Kada je riječ o starosnoj strukturi, 67 posto zaraženih je u skupini od 30 do 64 godine, 16 posto su osoba od 15 do 29 godina, a 15 posto je starijih od 65 godina. Ovo su dobri pokazatelji ako imamo u vidu činjenicu da su starije osobe najugroženije, a njih imamo manje u odnosu na druge skupine – rekao je Šeranić.

On je naveo da je u posljednja 24 sata u karantene pri graničnim prelazima stiglo 46 osoba, a najviše ih je u Brodu 16 i Šamcu 13, dok se njihov broj na ostalim graničnim prelazima kreće između četiri i šest.

Bild.baKomentari

Next Post

U Mostaru bakljom zapaljeno vozilo

Sri tra 15 , 2020
Policijski službenici PS Mostar Centar u utorak, u 4.35 sati ujutro, zaprimili su prijavu da je u Splitskoj ulici muška osoba zapalila i bacila baklju na vozilo marke Opel Corsa, pri čemu je se vozilo zapalilo. Patrola policije utvrdila je tko je vlasnik vozila, a isti je naveo da su […]