U Srbiji do lipnja je bilo tri puta više mrtvih od korone nego što je prijavljeno?

Srpski epidemiolog Predrag Kon priznao je da je do lipnja u Srbiji bilo čak tri puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa nego što je službeno prijavljeno.

Smrtni slučajevi ne mogu se precizno iskazati, a to sam već objašnjavao, ako ne prođe određeni period. Tek za dva mjeseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u takozvanoj potvrdi o smrti. Potvrda je dio obrasca u skladu sa zakonom”, istakao je dr Predrag Kon.

Prema navodima BIRN-a, u Srbiji su od 19. ožujka do 1. lipnja od koronavirusa umrla 632 pacijenta. To je za 388 više od službene brojke koja iznosi 244.

Kon sad kaže da je do lipnja bilo tri puta više umrlih nego što je prijavljeno.

“Do lipnja je bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je pismeno prijavljeno“, navodi Kon za Novu.rs

“Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. On u jednom trenutku nije bio dovoljno precizan i – ne mogu tvrditi zašto – negdje od sredine lipnja on nije bio precizan. Mi nikada nismo radili po tom sistemu, nikada do sada nismo imali takav nadzor. Inače imamo nešto sasvim drugačije, nešto što redovno funkcionira“, rekao je Kon dodavši da to sada nije bilo moguće zbog masovnosti, prenosi Index.

Bild.baKomentari

Next Post

Prilikom fotografiranja Dodik nije htio stati uz Džaferovića

Sri ruj 30 , 2020
U Bruxellesu je danas održan sastanak članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem. Kako smo ranije objavili, sva tri člana predsjedništva danas u Bruxellesu imaju niz sastanaka sa europskim službenicima. Kako se vidi na televizijskim snimcima, Sassoli je dočekao članove bh. […]