Afera “Respiratori”: Hodžić platio PDV, ali sada traži da mu se oproste zatezne kamate

Arhiva

Kompanija „FH Srebrena malina“ danas je uplatila 452.475 KM duga za PDV za uvoz respiratora, potvrdio je za Dnevni avaz Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju UNO BiH.

Podsjećamo, radi se o dugu po osnovi PDV-a, koji je ova kompanija prijavila kao obvezu za uplatu u travanjskoj PDV prijavi.

Kako obveza nije uplaćena na vrijeme, obveznik „FH Srebrena malina“ ušao je u postupak prinudne naplate, tako da je obvezniku obračunat naknadni teret prinude koji iznosi 5 posto osnovnog duga, kao i zatezna zakonska kamata koja iznosi 0,04 posto svakog dana zakašnjenja uplate obveze. Iz tog razloga, na današnji dan ukupna obveza ovog poreznog obveznika iznosi 473.956 KM, a kako je obveznik danas uplatio iznos od 452.475 KM, na kartici obveznika i dalje ostaje obveza za uplatu 21.481 KM, što znači da je obveznik i dalje u dugu u UNO – pojasnio je Kovačević za Avaz.

Dodao je da je 21. svibnja 2020. godine Uprava za neizravno oporezivanje zaprimila molbu kompanije „FH Srebrena malina“ kojom se traži otpis naknadnog tereta prinude i zateznih kamata. U toj molbi navodi da je uredno prijavila i pokušala uplatiti obveze po osnovu PDV-a, u iznosu od 452.475 KM, ali da zbog rješenja Suda BiH broj: S1 2 K 035494 20 Krn 2 od 8. svibnja 2020. godine, kojim su blokirani računi i privremeno obustavljeno izvršenje svih financijskih transakcija, uplata obveze po osnovi PDV-a nije realizirana u zakonskom roku – kazao je Kovačević.

U skladu s važećim zakonskim propisima, UNO ne može udovoljiti takvom zahtjevu jer trenutno ne postoje nikakve olakšice niti izmjene postojećih zakonskih propisa, pomoću kojih bi se obustavio obračun zatezne kamate i naknadnog tereta prinude, odnosno period prinudne naplate, koji je posljedica podnošenja prijave samooporezivanja bez plaćanja ili kašnjenja u plaćanju obveza po osnovi prijave samooporezivanja – pojasnio je Kovačević.


Prema njegovim riječima, preostalih 20 respiratora još uvijek stoje uskladišteni na Aerodromu Sarajevo.

Carinski postupak uvoza u BiH ovih 20 respiratora još uvijek nije okončan, a respiratori će moći ući u carinsko područje onog trenutka kada se uplate uvozne dadžbine – rekao je Kovačević.

Bild.ba

Previous articleNova žrtva u SAD-u: Policajac sasuo pet metaka u mladića zbog čekića u džepu
Next articleNapao ih nožem: Zaštitar ozlijedio 37-ero djece i učitelje u školi