Afera respiratori: Tužitelji raspolažu mailovima i prepiskama Sebije Izetbegović, Asima Sarajlića i Fadila Novalića

Foto: Pressmedia.ba

Asim Sarajlić, inače godinama „desna Izetbegovićeva ruka“, prilikom šestosatnog ispitivanja, braneći sebe i svoju ulogu u nabavi respiratora, tužiteljskoj trojci je otkrio da je u pitanju Izetbegović te svjesno ili nesvjesno uvukao u aferu i stranačkog šefa.

Jučerašnja optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićević u predmetu Respiratori jedna je od najtemeljitijih koja je u zadnjem desetljeću izašla iz Tužiteljstva BiH te je, kako saznaje Inforadar, po jačini dokaza u razini one u aferi Fimi media u kojoj je u Hrvatskoj optužen Ivo Sanader.

Osim čvrstih dokaza protiv optuženih u aferi respiratori, Tužiteljstvo BiH vodi dodatne istrage protiv Asima Sarajlića, dužnosnika SDA, te Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove BiH. Tužiteljstvo također raspolaže i dodatnim dokazima koji se odnose na komunikaciju vrha SDA po izbijanju ove afere. U optužnici su tretirane mnogobrojne e-mail prepiske i SMS komunikacija između Sebije Izetbegović, Asima Sarajlića i Fadila Novalića. Ta komunikacija se odnosi na nabavu respiratora. Prema mišljenju Tužiteljstva BiH, u optužnici su svi dokazi osim Novalićevog priznanja.

Stoga se postavlja ključno pitanje hoće li Novalić na kraju progovoriti kako bi pokušao olakšati vlastitu poziciju.

Osim ovih navoda, za ometanje rada pravosuđa vodi se istraga protiv Asima Sarajlića koji je saslušan u svojstvu svjedoka, no on tužiteljima nije htio ustupiti PIN svog mobilnog telefona kako bi se izvukla komunikacija njega s optuženim Fikretom Hodžićem. PIN nije htio ustupiti ni sam Hodžić.


Kako se radi o dokazima koje bi Tužiteljstvu BiH koristilo u aferi Respiratori, tužitelji su morali pokrenuti novu istragu. Zbog neustupanja materijala, osim nove istrage oni su i novčano kažnjeni.

Inforadar podsjeća na dio te prepiske koja rasvjetljava i ulogu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Najvažniji detalji proizilaze iz poruka u Viber grupi predočenih prilikom svibanjskog ročišta.

Kao ključna je pročitana prepiska između Novalića i NN osobe, a pred gostovanje Fikreta Hodžića u Centralnom dnevniku Face TV od 16. svibnja, u kojoj Novalić sa suradnicima komentira da bi Hodžića za gostovanje „trebala pripremiti novinarka”. Nakon emisije Novalić suradnike pita „kakav je bio“, a pročitana je i konstatacija „da bi mogao promijeniti priču“. S obzirom na to da je ovu poruku u Viber grupu suradnicima proslijedio Novalić, sve do saslušanja Sarajlića u Tužiteljstvu BiH smatralo se da je federalni premijer njen autor.

Međutim, Asim Sarajlić, inače godinama „desna Izetbegovićeva ruka“, prilikom šestosatnog ispitivanja, braneći sebe i svoju ulogu u nabavi respiratora, tužiteljskoj trojci je otkrio da je u pitanju Izetbegović te svjesno ili nesvjesno uvukao u aferu i stranačkog šefa.

Naime, tužitelji su, analizirajući prepiske, pronašli i SMS poruke poslane s brojeva koje ne koristi ni Novalić, ni Solak, ni Hodžić. Sarajlić je tužiteljima otkrio da je poruka u kojoj izvjesna osoba govori da Fikret Hodžić ide na Face TV i pita: „Trebaju li ga moji iz kabineta pripremiti“ Izetbegovićeva te da se misli na njegov kabinet i njegovu savjetnicu za odnose s javnošću Dženitu Silajdžić.

Druga istraga koja se vodi je protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove BiH. Tužitelji opravdano sumnjaju da je Zolak kao direktor nezakonito dijelio dozvole za uvoz medicinske opreme, ne samo kompaniji Srebrena malina, već i drugima, piše Inforadar.

Bild.ba

Previous articleSud zbog Grabovice zatražio da se ovrši imovina Sefera Halilovića
Next articleBiH: 975 novozaraženih koronavirusom i 42 smrti