Američki pilot iz rata u BiH imenovan za visokog dužnosnika u Pentagonu

Američki pilot iz rata u BiH imenovan za visokog dužnosnika u Pentagonu

Bivši američki pilot čiji je avion oboren iznad Bosne i Hercegovine 1995. godine i koji je preživio šest dana bez zarobljavanja, postavljen je na važno mjesto u Ministarstvu obrane SAD, priopćio je Pentagon.

Scott O’Grady (55) postavljen je za zamjenika ministra obrane koji će biti zadužen za međunarodnu sigurnost.

O’Grady je u lipnju 1995. godine, tada po činu satnik, preživio šest danaje u šumi u blizini Bihaća, jer je njegov avion F-16 pogođen raketom, prenosi Beta.

Pilot, koji se katapultirao s visine od skoro 7.000 metara, zadobio je samo blage opekotine na vratu. O’Grady je tada imao malu zalihu hrane sa sobom ali je kao pilot obučen za takve situacije uspio preživjeti koristeći plodove prirode.

Zapovjedništvo marinaca je organiziralo potragu i izvuklo ga iz okolice Bihaća u rizičnoj operaciji, jer su Srbi provodili intenzivnu potragu za njim.

Pilot je 2002. godine izdao knjigu “Return with honors” u kojoj je opisao svoje preživljenje u prirodi. Dobio je nekoliko vojnih priznanja, a vojsku je napustio 2001. i tada postao poduzetnik i konzultant, navodi se u biografiji koju je prenio Pentagon.

Bild.ba