Apel VTK BiH za cijepljenje zaposlenika u sektorima turizma, prijevoza i ugostiteljstva

Apel VTK BiH za cijepljenje zaposlenika u sektorima turizma, prijevoza i ugostiteljstva

Iz Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH uputili su apel Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ministarstvu prometa i veza Republike Srpske te federalnom ministarstvu zdravstva i Ministarstvu prometa i veza o potrebi cijepljenja djelatnika iz sektora turizma, prijevoza i ugostiteljstva.

– Imajući u vidu početak ljetne sezone, uz nadu da će biti omogućen rad u punom kapacitetu uz poštivanje svih epidemioloških mjera, svjesni smo da će sezona uveliko ovisiti o vakcinaciji građana, a naročito zaposlenih u djelatnostima ugostiteljstva i turizma. Prilikom obavljanja ovih djelatnosti, zaposlenici turističkog i ugostiteljskog sektora (hotelijeri, ugostitelji,..) u većini slučajeva nisu u mogućnosti održavati fizičku distancu. Osnova njihovog rada je stalni kontakt s domaćim i stranim stanovništvom, što ih čini najizloženijim virusu – naveli su.

Dodaju kako VTK pokušava pronaći i predložiti mjere koje će smanjiti pandemiju, cijepljenje djelatnika iz ovih sektora drže za jednu od mjera koja bi mogla smanjiti pandemiju s obzirom na to da se radi o ljudima koji su zbog opisa posla više izloženi zarazi.

To bi, po njihovim riječima, bio “stup obrane od pandemije”, a takvo što je napose važno za vozače kamiona kojima je posao ugrožen nakon najava pojedinih europskih lidera o uvođenju takozvanih covid putovnica.

– U skladu s tim, apelujemo na sve organe u Bosni i Hercegovini kako bi se vozno osoblje koje vrši međunarodni i unutrašnji prijevoz putnika stavilo na prioritetnu listu za vakcinisanje.

Također, vozno osoblje prilikom obavljanja redovnog posla svakodnevno je u kontaktu sa stotinama putnika čime su izloženi mogućoj zarazi koronavirusom, te smatramo da i uposlenici u javnom prijevozu putnika u BiH trebaju biti u navedenoj, prioritetnoj grupi – navodi se u dopisu predsjednika VTK-a državnim i entitetskim ministarstvima.

Bild.ba