Autoceste FBiH: Incident u Prćavcima nije povezan s izgradnjom autoputa

Ilustracija
Nije došlodo incidenta
Foto: JP Autoceste FBiH

Arheološko nalazište na lokalitetu Prćavci udaljeno je 750 metara od gradilišta i buduća trasa autoputa ni na koji način ne ugrožava ovu lokaciju, što znači da lokalitet nije ugrožen izgradnjom autoputa, ističu iz Javnog poduzeća Autoceste FBiH.

Povodom napisa koji su se pojavili na određenim profilima na društvenim mrežama i u medijima u vezi s navodnim uništavanjem arheološkog lokaliteta i kulturno-povijesnog naslijeđa, Autoceste FBiH skreću pažnju na činjenicu da se prije svake izgradnje dionica na Koridoru Vc angažira stručno osoblje iz nadležnih institucija koje uradi elaborat arheoloških istraživanja na trasi autoputa s ciljem očuvanja eventualnog arheološkog blaga BiH, odnosno da bi se eliminirala svaka mogućnost uništavanja kulturno-povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine”, priopćeno je iz navedenog poduzeća.

Ističu kako je prije početka radova na poddionici Počitelj-Zvirovići, gdje se nalazi i lokacija navodnog incidenta, urađen elaborat “Preventivna arheološka istraživanja na trasi autoputa Koridor Vc, dionica Nemila-Donja Gračanica, poddionica Vranduk-Ponirak i dionica Mostar jug-Počitelj, poddionica Počitelj-Zvirovići”, prenijela je Fena.

“Eksperti u ovom istraživanju potvrdili su kako je arheološko nalazište na lokalitetu Prćavci udaljeno 750 metara i da buduća trasa autoputa ni na koji način ne ugrožava ovu lokaciju. Drugim riječima, lokalitet nije ugrožen izgradnjom autoputa“, ističu iz JP Autoceste FBiH.

U istom istraživanju koje je urađeno u srpnju 2019. godine prije početka radova navedeno je, dodaju, kako su na jednoj kamenoj gomili, od dviju evidentiranih gomila, uočeni tragovi nedavne devastacije, što po njihovim riječima pokazuje kako devastacija datira iz perioda prije bilo kakvih radova na autoputu.


“Nakon što su mediji preuzeli neprovjerene tvrdnje s društvenih mreža, Autoceste FBiH danas su još jednom provjerili činjenično stanje i prema našim saznanjima možemo potvrditi da se navodni incident dogodio 750 metara od našeg gradilišta i da incident nije povezan s radovima na njemu”, navodi se u priopćenju ovog poduzeća.

Dodaju kako su Autoceste FBiH posvetile značajnu pažnju očuvanju ovog kulturnog artefakta, kao i u svim drugim sličnim pa i kompleksnijim slučajevima, iako po njihovim riječima, prema Elaboratu lokalitet Prćavci u općini Čapljina ne uživa status nacionalnog spomenika niti je naveden u Arheološkom leksikonu BiH, već evidentiran u Zavodu za zaštitu spomenika.

“Sve ove činjenice mogu se provjeriti i u drugim relevantnim institucijama kao što je Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH koji se nalazi u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta“, stoji u priopćenju.

Bild.ba

Previous articleManekeni sarajevskog halal antifašizma i korisni idioti bošnjačkog unitarizma
Next articleMonsinjor Pezzuto, predstavnik pape Franje u BiH podržava kardinala Puljića