Armenci razočarani u vladu i Rusiju

Kamion natovaren namještajem zaustavio se pored slavine na uskom planinskom putu, a pored njega sumorna lica članova jedne armenske obitelji koja je nakon potpisivanja moskovskog mirovnog sporazuma između Armenije i Azerbajdžana napustila Nagorno-Karabah i putuje prema Sotku, gradu na istoku Armenije.

Ozlojeđeni su i ljuti i na vladu u Erevanu, ali i na Rusiju koja je posredovala u potpisivanju sporazuma za koji kažu da ih je bacio na koljena, prenio je francuski dnevnik Liberation.

Pravoslavni Armenci dolaze u manastir Dadivank da posljednji put upale svijeću i pomole se Bogu da sačuva njihovu svetinju prije nego što cijela oblast, ali i sve armenske crkve i manastiri u Nagorno-Karabahu ne budu predeni u ruke Azerbajdžana, njihovog neprijatelja.

Među rijetkima koji neće napustiti Nagorno-Karabah je starješina manastira Dadivank, otac Hovhanes.

“Sudjelovao sam u oslobađanju ovog manastira u travnju 1993. godine, a sada su ponovno žrtvovani naša kultura, povijest, armenske duše i tisuće armenskih života. Ja nikamo ne idem, neću prepustiti manastir Turcima. Rusija nije smjela ovo dozvoliti”, rekao je otac Hovhanes, prenio pariški Monde.


Svi Armenci duboko su pogođeni i razočarani viješću o mirovnom sporazumu, ne žele ostati u Nagorno-Karabahu kada Azerbajdžan bude preuzeo kontrolu nad tim teritorijem i masovno napuštaju svoje kuće i odlaze put Armenije.

AP je objavio da Armeni koji žive u gradu Karvačar čak pale svoje kuće i odlaze, kao i da većina smatra da svijet ništa nije učinio za njih, pa čak ni Rusija, tradicionalni saveznik Armenije.

Bild.ba

Previous articleVIDEO Udruga veterana ATP VP HVO objavila spot za pjesmu Ovo je moja zemlja
Next articleOglasili se iz HDZ-a: Stalni napadi od strane SDA zamjena za manjak jasnog političkog djelovanja