Australija pokreće kontroverznu aplikaciju za praćenje ljudi

AFP

Australska vlada u nedjelju je predstavila kontroverznu aplikaciju za praćenje koronavirusa i obećala ozakoniti zaštitu privatnosti, dok se vlasti trude vratiti zemlju i njezino gospodarstvo u normalnije stanje.

Australija i Novi Zeland uspjeli su zadržati koronavirus pod kontrolom prije nego što je opteretio zdravstveni sustav, no dužnosnici u objema zemljama i dalje se brinu zbog mogućnosti ponovnog izbijanja, prenosi Hina.

Pobjeđujemo, no nismo još pobijedili”, rekao je australski ministar zdravstva Greg Hunt objavljujući putem televizije vijest o pokretanju aplikacije.

Aplikacija, koja se temelji na singapurskom softveru TraceTogether koristi signale bluetootha da zabilježi kad su ljudi u blizini jedan drugome.

Skupine za građanske slobode kritizirale su aplikaciju kao napad na privatnost.


Australska vlada, koja želi da se najmanje 40 posto stanovništva uključi kako bi napori bili učinkoviti, rekla je da je ta dobrovoljna aplikacija, koja neće pratiti lokaciju, sigurna.

Podaci o kontaktima pohranjeni u aplikaciji omogućit će zdravstvenim djelatnicima da prate ljude potencijalno izložene zarazama.

Pomoći će nam u nastojanjima da se vratimo normalnome i australskom načinu života“, rekao je Hunt.

“Nitko nema pristupa tome …čak ni vi sami …samo državna javna zdravstvena služba može imati pristup podacima“, objasnio je.

Zakonska direktiva osigurava da će biti predložena parlamentu u svibnju, reklo je ministarstvo zdravstva na internetskoj stranici aplikacije u nedjelju.

Nekoliko zemalja, uključujući Južnu Koreju i Izrael, koristi high-tech metode praćenja kontakata koje uključuju praćenje lokacije putem telefonskih mreža, premda se takvi centralizirani pristupi koji se temelje na nadziranju smatraju invazivnim i neprihvatljivim u mnogim zemljama.

Povjerenje u vlade u Novom Zelandu i Australiji povećalo se od početka pandemije, pokazuju ankete javnog mišljenja, a čelnici dviju zemalja – ideološki suprotnih – pohvaljeni su zbog svojeg upravljanja u suzbijanju koronavirusa.

Stopa povećanja u novim slučajevima već dva tjedna je u objema zemljama ispod 1% – mnogo niže nego u mnogim drugim zemljama.

Australske države Queensland i Zapadna Australija rekle su da će ovaj tjedan polako ublažavati pravila fizičkog distanciranja kako bi se među ostalim odobrila veća javna okupljanja.

Međutim dužnosnici u Victoriji, drugoj po broju stanovnika, rekli su da nisu spremni ublažiti stroga državna ograničenja.

Australija je prijavila 16 novih zaraženih slučajeva u nedjelju, s čime ih je u zemlji ukupno 6700, prema podacima ministarstva zdravstva. U zemlji je od koronavirusa umrlo 83 ljudi.

Novi Zeland ima 4 novozaražena, odnosno ukupno 1121 zaraženog. Prema podacima zdravstva umrlo je 18 ljudi.

Novi Zeland će u utorak početi ublažavati neke od najstrožih mjera, a također bi uskoro trebao predstaviti aplikaciju za praćenje, premda je premijerka Jacinda Ardern upozorila da to nije rješenje za sve probleme.

Od sama početka bili smo vrlo jasni da nikakva aplikacija za praćenje nije svemoguća, rekla je Arden ranije ovog mjeseca.

Bild.ba

Previous articleMostar se više ne guši u smeću
Next articlePitali smo Svjetlanu Topalić koje filmove i knjige voli