Baralija: “Sastanak s Koalicijom za Mostar donio rezultate, bojim se da Kordić i Guzin brzo ne sagore”

Baralija: “Sastanak s Koalicijom za Mostar donio rezultate, bojim se da Kordić i Guzin brzo ne sagore”

Irma Baralija, kandidatkinja BH bloka za gradonačelnicu Mostara, kazala je za N1 da je sastanak s Koalicijom za Mostar koju predvodi SDA ipak donio neke rezultate. Ona je istaknula da su se sastanku odazvale sve kolege, ali da je bilo teško očekivati da se dogovore krucijalne stvari.

Ona je kazala da je razgovarano o načinu glasanja za gradonačelnika, ali da je mnogo nepoznanica i dalje aktualno. Baralija je kazala da Koalicija za Mostar neće imati ništa protiv da podrži implementaciju presude Sejdić-Finci u Mostaru, odnosno da i Ostali mogu biti kandidirani na izvršne funkcije u Gradskom vijeću Mostara.

“Mi imamo troje Ostalih, koji se ne mogu kandidirati na rukovodeće funkcije, to nije pravedno. Namjera je i želja da se implementira i omogući građanima iz reda Ostalih da se mogu kandidirati. Iz Koalicije su rekli da neće imati ništa protiv”, izjavila je Baralija.

S Koalicijom za Mostar su razgovarali i o načinu glasanja za gradonačelnika.

“Ovdje imamo pritisak, stresno je i za vijećnike i iz HDZ-a, a zamislite nas iz opozicije. Ima ovdje kolega koji imaju jednog ili dva predstavnika. Koliko vidim – pritisci su na njima. Znali smo što se događalo 2008. kada se birao gradonačelnik. Bili smo 400 dana bez gradonačelnika. Toliko je trajala trgovina”, rekla je Baralija.

Ona je istaknula da je najvažnije da se što prije usvoji različit način glasanja, i da izbor gradonačelnika bude direktan izbora.

“Govorili smo i o javnom glasanju na sjednici u petak, jer važno je da znamo kako je tko glasao. U Mostaru nažalost treba hrabrosti da glasate za gradonačelnike. Kažem nažalost, jer je to daleko od volje građana da biraju. Htjeli smo da razgovaramo da li je moguće da se glasa javno”, izjavila je Baralija.

Ona ne zna hoće li se na sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici uopće doći do točke izbora gradonačelnika, ali postoji konsenzus da se izabere rukovodstvo Gradskog vijeća.

“Konsenzus postoji da se izabere rukovodstvo Gradskog vijeća. Konsenzus postoji da ćemo se dogovoriti da grad ne bude bez gradonačelnika 400 dana, kao prošli put. Najvažnije je da se krenu rješavati nagomilani problemi”, dodala je gošća N1.

Zlatko Guzin i Mario Kordić, kandidati Koalicije za Mostar i HDZ-a za gradonačelnika, kako je kazala da vjeruje, nisu sigurni da li znaju uopće kako funkcionira mehanizam kojim oni treba da rukovode.

“Ma koliko bili dobronamjerni, ni kada imate energije i uđete – bojim se da ne sagore brzo, jer iza njih stoje ozbiljne strukture koje imaju iskustva vladanja gradom, iza njih stoje i sumnjive radnje i procesi. Kada krenemo insistirati da se takvi predmeti otvaraju – nisam sigurna koliko će sami moći biti na čelu tih procesa. I jedan i drugi će se suočiti s realnošću i to će biti bolno”, rekla je Baralija.

Istaknula je kako im je minus što tek sada ulaze u politiku, iako su u Mostaru poznati kao kvalitetni liječnici, ugledni ljudi i korektni. “Vidjet ćemo kako će se nositi sa svojim strankama”, izjavila je.

Ona je za N1 govorila i o svojim šansama da zauzme mjesto gradonačelnice.

“Da ne vjerujem da imam šanse – ne bih se ni kandidirala. Da ne vjeruje BH blok – ne bi me ni kandidirali i podržali. Govorimo o legitimitetu, mi smo treća najznačajnija struja u Mostaru. HDZ ima 13, SDA 11, mi imamo šest. Nije da nismo snažan blok. Tu je kapital i presude i svega što smo pokušali raditi da se vrate izbori u Mostar. Nemam oraha u džepu. Mogla bih drugačije voditi politiku u ovom gradu, ne bih bila etiketirana od ovih ili onih. Radila bih za građane. Da su izbori direktni – sigurna sam da bih imala više šanse”, zaključila je Baralija.

Bild.ba