Beč i dalje ostaje u rukama ljevičarske SPÖ

Beč

Beč, glavni grad Austrije, ostaje u rukama SPÖ. Pokazali su to preliminarni rezultati po kojima je ova stranka osvojila 43,08 posto.

Prvi preliminarni rezultati lokalnih izbora za gradske vlasti, održanih jučer u Beču, su već potvrđeni i pored visokog udjela glasačkih kartica ove godine, predviđenih za glasanje u odsustvu i na daljinu. Prema rezultatima, ljevica i dalje ostaje na čelu austrijske prijestolnice.

Najviše glasova osvojila je SPÖ – Socijaldemokratska partija u Austriji sa 43,08 posto, dok je druga najjača stranka bila ÖVP sa 18,49 posto.

Trećeplasirana je trenutni koalicijski partner SPÖ u bečkoj vladi, GRÜNE – Stranka zelenih sa 12,21 posto, prenosi Fena.

Izborni debakl pretrpjela je Slobodarska stranka Austrije – FPÖ, a njen bivši predsjednik i bivši vicekancelar Heinz-Christian Strache, osvojio je svega 3,6 posto glasova.


Izborni prag od pet posto prešla je i liberalna stranka NEOS (6,92 posto).

Time dosadašnji poredak s gradonačelnikom Michaelom Ludwigom ostaje i dalje osiguran. Socijaldemokrati će moći birati svog saveznika i drže trenutno sve opcije otvorenim.

Ove godine 1.133.010 osoba imalo je pravo glasa na lokalnim izborima u Beču, a na biračkim mjestima glasalo je ukupno 417.628 od čega je bilo 407.726 bilo važećih listića.

Ovogodišnji odziv na biračkim mjestima iznosio je 36,86 posto, u šta se ne ubraja postotak rekordnog broja izdatih glasačkih kartica.

Prebrojavanje 360.563 izdatih kartica za Beč iz inozemstva se očekuje tijekom dana, priopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Bild.ba

Previous articleNapredak uručio zahvalnicu Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Next articleKomedija ‘Ne igraj na Engleze’ u petak u NPM-u