Beroš: Bilo bi dobro da covid napada samo ministre

Izvor: N1

Foto: HINA

Ministar zdravstva Vili Beroš je za N1 iz izolacije kazao kako se oporavlja od koronavirusa, te komentirao kako Hrvatska stoji s epidemijom na razini cijele zemlje.

“Bolest ne diskriminira, svi ćemo nekada oboljeti od neke bolesti. Bilo bi dobro da ova bolest napada samo ministre, jer bi tako brzo riješili problematiku, ali nije tako”, rekao je Beroš.

“Nastojao sam napraviti sve da se zaštitim, ali nisam uspio. Svi se više nalazimo u zatvorenim prostorima, stvara se aerosol, i moram opet apelirati da se češće provjetravaju prostorije”, rekao je Beroš, te dodao kako se osjeća bolje i nema više visoku temperaturu.

“Imam slabiji ukus i miris, no to me ne sprječava provoditi sve potrebno za posao. Moja obitelj, vozač i četiri suradnika su u izolaciji. No odmah sam potražio kod za stop covid aplikaciju, kako bi moji kontakti bili obaviješteni o tome da sam zaražen”, rekao je Beroš, dodavši kako “još imamo dovoljno manevarskog prostora”.

“Ipak, mjere nisu presudne za širenje virusa. Da bi bile učinkovite, moramo ih se pridržavati. Treba naglasiti da je važno odgovorno ponašanje pojedinaca. Žalosti me vijest iz novina koja govori kako se iz Varaždina odlazi u obližnju županiju na kavu. Svi se moramo pridržavati mjera. Iznimno zahvaljujem svim županijskim vlastima, ravnatelju bolnice koji se snašao i bolnicu preorijentirao za pružanje liječenja Covid pozitivnim bolesnicima. Rade sve što je u njihovoj mogućnosti, podigli su šatore, imaju kontejnere… Učinili su sve da pruže optimalnu zdravstvenu zaštitu”, rekao je Beroš.

“Politikantske izjave nisu dobre”

“Situacija nigdje nije sjajna, no odluke moramo donositi hladne glave. Razgovarao sam i s Čačićem i Posavcem, a Čačić zna koliko mu je bitno gospodarstvo, proizvodni pogoni, ugostiteljski objekti… Donio je odluku koja je utemeljena. I drugi župani čine tako. Idući tjedan imamo sastanak sa županima o tome kako se mjere mogu poboljšati”, rekao je Beroš i pa dodao kako nema čarobnog štapića koji bi mogao riješiti ovaj problem.

Liječnica Ivana Šmit rekla je kako su donesene mjere – kamilica.

“Uvažavamo glas struke. Od početka smo epidemiolozima dali vjeru i oni su ti koji svoj posao znaju. Nakon njene izjave nazvao sam njenog ravnatelja koji je rekao kako situacija u Sisku nije takva kakvu je ona iznijela. Ako su kritike utemeljene, pozdravljam ih, ali paušalne, politikantske nisu dobre”, rekao je Beroš komentirajući tu izjavu.

“Daleko smo od urušavanja zdravstvenog sustava”

Na pitanje hoće li liječnici uskoro morati birati koga na respirator, ministar kaže: “Nadam se da ne. U KBC-u Split popunjenost je 28 posto, u Rijeci 16 posto, u Dubravi 83 posto, a pripremaju se i nove ustanove. Daleko smo od urušavanja zdravstvenog sustava.

I proljetos smo naglašavali da dolazi novi val, zdravstveni sustav smo prilagodili, ali se virus i dalje širi. Od zaraženih se 7-8 posto prima u bolnice. Stožer je od prvog dana usmjeren na rješenje i radi za dobrobit naših građana”, rekao je Beroš.

Kazao je kako je do sada od koronavirusa u domovina za starije preminulo 205 ljudi.

Bild.baKomentari

Next Post

Brojni kulturni radnici opraštaju se od Mustafe Nadarevića

Ned stu 22 , 2020
Nakon što je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i regionalnih glumaca Mustafa Nadarević preminuo danas u 77. godini nakon duge borbe s teškom bolešću, brojni kulturni djelatnici oprostili su se od njega.