Beroš: “Situacija se pogoršala…”

Arhiva

Možemo reći da smo svjedočili izvrsnim rezultatima nakon popuštanja mjera, no u zadnjih 20 dana situacija se pogoršala. Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera, rekao je Beroš…

U Hrvatskoj su trenutno 1204 aktivna slučaja koronavirusa, 132 osobe su na bolničkom liječenju, a petoro pacijenata je na respiratoru, izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

U ovom valu epidemije preminulo je 12 osoba. Većina je imala značajnije komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Dvije umrle osobe bile su i na respiratoru – kazao je Beroš. Postotak pozitivnih osoba na virus u odnosu na broj testiranih iznosi 4,05 posto, a prosječna dob je 47 godina.

U proteklom tjednu nije bilo novih žarišta, još uvijek su aktivna žarišta s vjenčanja i drugih velikih okupljanja na više mjesta u zemlji. U Umagu je pozitivno više zaposlenika i korisnika doma za stare i nemoćne. Epidemiolozi provode testiranja, a više je osoba u samoizolaciji – rekao je.

Zbog pojačanih potreba dosad su organizirane Covid ambulante u sklopu primarne zdravstvene zaštite u 10 županija na 23 lokacije. Ministarstvo zdravstva dostavilo je uputu svim bolnicama koje imaju ugovorenu djelatnost ginekologije i opstetricije o zbrinjavanju trudnica, rodilja i babinjača tijekom trudnoće i porođaja u skladu s preporukama stručnjaka.


Odlukom o privremenom rasporedu liječnika specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine iz šibenske je bolnice raspodijeljen u Opću bolnicu Zadar.

Možemo reći da smo svjedočili izvrsnim rezultatima nakon popuštanja mjera, no u zadnjih dvadesetak dana situacija se pogoršala i bilježimo porast broja zaraženih, stoga svakodnevno donosimo selektivne mjere razmjerno epidemiološkoj situaciji. Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiolog – rekao je Beroš.

Dodao je i kako je Hrvatska pokazala zrelost i sposobnost izuzetne samodiscipline na samom početku epidemije. Vrijeme je za ponavljanje takvog obrasca ponašanja, poručio je ministar zdravstva RH.

Bild.ba

Previous articleDetalji talačke krize: Susjed mu stao na put pa mu u lice bacio bombu
Next articleBrazilski predsjednik ponovno pozitivan na korona virus