BiH uskoro nabavlja skupocjene helikoptere

Ilustracija

U američkoj tvrtki “Bell” za potrebe Oružanih snaga (OS) BiH počela je proizvodnja četiri helikoptera Huey II, a prve letjelice u BiH mogle bi stići već iduće godine.

Nabavka ovih helikoptera, čija vrijednost je 38,5 milijuna dolara, najveći je investicijski projekt od osnivanja Oružanih snaga BiH, s tim da će BiH u tom projektu sudjelovati sa “svega” 4,36 milijuna dolara, a ostalo će financirati SAD, javljaju Nezavisne.

“Ovim nas Amerikanci praktično časte. Mi nismo članica NATO-a, ali je NATO-u i Americi bitno da se ti helikopteri nabave, jer smo već dobili poziv za članstvo te SAD i NATO žele da osnaže BiH kako bi bila bliže tom savezu”, rekao je Đuro Kozar, vojni analitičar, koji ističe i to da u Zračnoj brigadi Oružanih snaga BiH ima 38 helikoptera i da nijedan nije mlađi od 25 godina.

Što se tiče novih helikoptera, kako je nedavno rekao Senad Mašović, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH, kompletna financijska konstrukcija je zaokružena, dok će isporuka ovisiti od proizvođača.

“Apsolutno sve ide po planu i nikakvih problema nema u implementaciji tog projekta. Da budemo jasni, počela je proizvodnja helikoptera za potrebe OS BiH i mi očekujemo da u potpunosti, u skladu s onim što je potpisano i definirano i iza čega stoji Vlada SAD, bude implementirano. Dakle, nema nijednog problema”, naglasio je Mašović.


Istovremeno, on je najavio i projekt u okviru kojeg će OS BiH biti isporučeno i 28 specijalnih višenamjenskih vojnih vozila Humvee, a jedan dio njih će biti oklopljen.

Ugovor o nabavci helikoptera koji će moći prevesti do 13 osoba i nešto više od dvije tone tereta, još 2019. godine potpisala je tadašnja ministrica obrane Marina Pendeš, koja je tada istaknula da je nabavka četiri helikoptera najveći investicijski projekt od osnivanja Oružanih snaga BiH, kako po iznosu financijskih sredstava, tako i po učinku koji će imati na operativne kapacitete i sposobnosti OS.

“Ovo će nam dati više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima BiH, da damo svoj doprinos u projektima regionalne suradnje te u konačnici učvrstimo našu poziciju pouzdanog partnera u međunarodnim odnosima”, rekla je tom prilikom Pendeš.

Bild.ba

Previous articleNeki koji su preboljeli korona virus više ne mogu jesti luk
Next articleBugarin na startu turnira savladao Čilića