Bivši direktor Autocesta FBiH osuđen na pet godina zatvora

Bivši direktor Autocesta FBiH Ensad Karić osuđen je na pet godina zatvora zbog zloporabe položaja i pranja novca, javljaju sarajevski mediji.

Osim Karića, optužnica je obuhvatala i Nedžada Beglerovića, Zaima Smajovića, Alema Beganovića i Nedžada Muhovića, a portal Radiosarajevo.ba piše da su osuđeni na ukupno 24 godine zatvora.

– Nakon izricanja presude Županijski sud u Sarajevu oduzima i imovinsku korist od optuženog Nedžada Beglerovića pribavljenu krivičnim djelom i riječ je o dionicama LOK osiguranja i emitenta Privredne banke Sarajevo u vrijednosti od 920.946,37 KM – potvrdila je glasnogovornica Tužiteljstva Azra Bavčić.

Podsjećamo, Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su kupili nepostojeći poslovni objekat u Velešićima, gdje su prema navodima ove pravosudne institucije oprali 4,5 milijuna maraka. Sumnjive transakcije u vlasništvu LOK-a prva je primijetila i prijavila Agencija za bankarstvo FBiH. Većina tog novca je uplaćivana na račune LOK instituta (direktor bio Ensad Karić op.a.), Unis instituta, Unis promexa, LOK investa, Unis Toursa.

Branitelji Ensada Karića – odvjetnici Senka Nožica i Nedim Ademović reagirali su nakon presude Suda u Sarajevu i navoda iz Tužilaštva Županije Sarajevo o predmetu “Lok”.


– Optužnicom Tužiteljstva SŽ je Ensadu Kariću stavljeno na teret kaznenan djela zloporabe službenog položaja ili ovlašćenja i krivično djelo pranja i pribavljanje sebi imovinske koristi u iznosu od 66.698,05 KM. Tijekom suđenja, ispostavilo se da su istražna tijela, vještak tužiteljstva i postupajući tužitelj greškom tvrdili da je naš branjenik Ensad Karić pribavio sebi i jednu marku imovinske koristi, a ne 66.698,05 KM. Tijekom suđenja, niti Tužitelj niti vještak nisu se ni ispričali Ensadu Kariću zbog ove materijalne greške, već su izmijenili optužnicu i nastavili postupak, ignorirajući svu materijalnu dokumentaciju koja jasno ukazuje da Ensad Karić nema nikakvu vezu s kaznenim djelima koja mu se stavljaju na teret – naveli su odvjetnici i dodali:

Ova optužnica, zasnovana na greškama, samo je još jedan od mnogobrojnih pokušaja da se Ensad Karić, zbog svog uspješnog angažmana Javnom poduzeću Autoceste FBiH, politički diskreditira, ekonomski uništi, eliminira kao neovisan menadžer, a njegovi rezultati stave u drugi plan. Već godinama se Ensad Karić progoni, vrši se njegov odstrjel u javnom prostoru, neosnovano se dovodi u vezu s aferama, politikama, strankama, korupcijom i kaznenim djelima. Na ovaj način jasno se šalje poruka da bilo koji menadžer može biti uspješan, prije svega, ako je podoban, a da stručnost, profesionalnost i neovisnost ne igraju nikakvu ulogu.

Bild.ba

Previous articleImamo 427 novih i 15 preminulih, testirano je preko tri i pol tisuće osoba
Next articleMVEP odbacio notu BiH o gospodarskom pojasu