Bošnjački ministri u Vijeću ministara ponovno blokirali novac MMF-a

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Iako je na nedavnom sastanku predsjednika HDZ-a, SNSD-a i SDA dogovoreno kako će 333 milijuna eura MMF-ovog kredita biti raspoređeno na RS, FBiH i županije, ministri iz bošnjačke kvote u Vijeću ministara jutros su ponovno blokirali tu odluku.

Ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda na sjednici je ponudio dvije odluke radi povlačenja sredstava MMF-a koje su BiH uplaćena u cilju suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Tako se prema prvoj odluci, koja je jutros jednoglasno usvojena, daje ovlast Bevandi za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava instrumenata za brzo financiranje (RFI) od MMF-a.

Međutim, druga odluka koja je ponuđena u okviru ovog paketa nije usvojena, a ona se odnosi na raspored sredstava instrumenata za brzo financiranje (RFI). To znači da će sredstva MMF-a koja su na računu Središnje banke i dalje biti blokirana.

Kako piše Klix, Vijeću ministara BiH i dalje ponuđeno da županije budu subjekti u raspodjeli ovog novca, što četiri člana Vijeća ministara nisu prihvatila.


To su ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA), ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB), ministar obrane Sifet Podžić (DF), te zamjenik ministra za izbjeglice i ljudska prava Dževad Mahmutović (SDA).

Ova odluka dolazi nakon sinoćnjeg usvajanja koronazakona i rebalansa proračuna Federacije.

Bild.ba

Previous articleSvjetska banka odobrila 66 milijuna maraka pomoći BiH
Next articleEnglezi opet napadaju Lovrena, ovaj put zbog reakcije na objavu Ivana Pernara