Božinović: Nema indicija koje bi ukazivale na potrebu zatvaranja granica prema BiH i Srbiji

Božinović: Nema indicija koje bi ukazivale na potrebu zatvaranja granica prema BiH i Srbiji

Foto; Hina

Ministar unutarnjih poslova RH i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović ponovio je u petak kako je pridržavanje epidemioloških mjera važno kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a poručio je i kako nema indicija koje bi ukazivale na potrebu zatvaranja granica.

“Vrlo je važno da se svi pridržavamo mjera”, istaknuo je Božinović prilikom obilaska šeste izborne jedinice dodavši da se na skupovima mjera pridržavaju, prenijela je Hina.

Rekao je i kako je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak koji je od sinoć u samoizolaciji jer je jedan od sudionika s kojim je u ponedjeljak bio na konferenciji za novinare naknadno razvio simptome zaraze, postupio odgovorno.

Situaciju na granicama pratimo

Situaciju na granicama, kaže, Stožer prati ali za sada nemaju indicija koje bi ukazivale na potrebu zatvaranja granica. Ovisno o situaciji, donijet će se mjere koje će omogućiti održavanje gospodarskih i drugih aktivnosti, ali i zaštiti zdravlje ljudi.

Što se tiče postupanja prema BiH i Srbiji, Božinović je ustvrdio da se Hrvatska nije u potpunosti otvorila, osim za nekih desetak zemalja EU.

“I državljani BiH i Srbije moraju ispuniti određene uvjete da bi ušli u RH, moraju imati poseban razlog za putovanje. U ovom trenutku nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti nekih striktnih mjera, to će prije svega ovisiti o situaciji”, tumači Božinović.

Dodao je da traže balans koji će zaštiti zdravlje i živote, a s druge strane omogućiti život u novo normalnom. Vezano za putovanja, preporuka je da se ne putuje u zemlje gdje je lošija epidemiološka slika ako ne postoji neka nužna potreba.

“Mislim da je najvažnije što možemo postići kroz javnu edukaciju, a to je uvjeriti ljude da ako ne postoji nužan razlog, stvarna potreba da se suzdrže od putovanja jer to je, prije svega, dobro za njih i njihove obitelji”, poručio je Božinović.

Također, rekao je da je u Hrvatskoj i dalje na snazi odluka o epidemiji te da postoji mogućnost da se zdravstveni kadar preraspodjeljuje ovisno o potrebi. Vezano za potencijalno zaražene turiste, ministar je rekao da je HZJZ u suradnji s Ministarstvom turizma već dao neke upute, dok su konkretne upute pri kraju te će uskoro biti objavljene.

Bild.ba